Technopark in Moskou van 1 mld

ROME, 14 febr. - Een consortium van Italiaanse bedrijven zal in Moskou een Technopark bouwen van bijna 1 miljard gulden dat de Sovjet-Unie moet helpen commerciele toepassingen te zoeken voor de resultaten van wetenschappelijk onderzoek. Het park zal 250.000 vierkante meter beslaan en onderdak bieden aan laboratoria, kantoren, vergaderruimtes en zalen voor lezingen, en een hotel. Het is de bedoeling dat buitenlandse bedrijven die een zetel in Moskou willen openen hier onderdak vinden en zo makkelijk in contact gebracht kunnen worden met Sovjet-wetenschappers. Het complex zal worden beheerd door een joint venture waarin de Sovjet-regering voor tachtig procent deelneemt. De belangrijkste Italiaanse partner is Grassetto Costruzioni van de Siciliaanse bouwondernemer Salvatore Ligresti. De staatsbedrijven Ismes en Iritech hebben een minderheidsbelang in de Italiaanse participatie. In een communique waarin de bouw van het technopark gisteren werd bekendgemaakt wordt onderstreept dat Italiaanse bedrijven via de joint venture toegang krijgen tot een enorme hoeveelheid wetenschappelijk onderzoek met goede commerciele mogelijkheden. Er waren geen concrete voorbeelden beschikbaar van dergelijke Sovjet-vindingen die in het Westen op de markt gebracht zouden kunnen worden. De totale kosten van het project worden geschat op 650 miljard lire, bijna een miljard gulden. De Sovjet-bijdrage bestaat voor een belangrijk deel uit het terrein voor het technopark.