Spanning breekt hockeyers India op bij WK-strijd

LAHORE, 14 febr. - Door de 5-3 nederlaag van vanochtend tegen Argentinie is India vrijwel uitgeschakeld voor een plaats in de halve finale van het wereldkampioenschap hockey dat in het Pakistaanse Lahore wordt gehouden. Die verrassende ontwikkeling houdt verband met de spanning die het politieke conflict tussen India en buurland Pakistan over de deelstaat Kashmir ook voor de sporters teweeg brengt. Uit angst voor geweldadige acties tegen de spelers is de Indiase ploeg zeer beperkt in zijn bewegingsvrijheid en wordt dag en nacht zwaar bewaakt. Voor hun vertrek naar Lahore kregen de hockeyers uit India te horen dat ze telefonisch met de dood waren bedreigd. Toch heeft men volgens een woordvoerder van de Indiase hockeybond nooit serieus overwogen om zich voor het WK terug te trekken. Wel besloot de Indiase regering de reis van de ploeg naar Pakistan twee dagen uit te stellen. Daardoor arriveerde het gezelschap pas vlak voor het begin van het toernooi in Lahore. Er is bovendien op het laatste moment een veiligheidsfunctionaris van het leger aan de delegatie toegevoegd. Ook kregen alle Indiase spelers strenge instructies mee. Ze mogen in hun kamers geen telefoon aannemen en mogen afgezien voor de wedstrijden en trainingen het spelershotel niet verlaten.

Gevangenis

Het Indiase team is in Lahore constant omgeven door militairen. Op de vijfde etage in het hotel, waar ook Nederland is gehuisvest, staan tien bewakers met machinegeweren en als het team naar het stadion vertrekt rijden er aan alle kanten van de bus gepantserde wagens en motoren mee. 'Het lijkt wel of we in de gevangenis zitten inplaats van dat we deelnemers aan een WK zijn', aldus een van de spelers na het verlies tegen Argentinie, morgen tegenstander van Nederland in groep A. De Indiase spelers en begeleiders stellen zich terughoudend op. Coach Ganesh, een vermaarde ex-international, ontwijkt alle vragen over de moeilijke omstandigheden voor zijn spelers. 'Alles is in orde. We zijn tevreden', zegt hij met een glimlach op het gezicht. Later in de bus lopen van verdriet echter de tranen over zijn wangen. Speler Jagbir Singh is openhartiger. 'Dit is niet leuk. Het heeft niets met sport te maken. We hebben ons goed voorbereid op dit toernooi, maar dat is voor niets geweest.'

Kinderen

Singh zegt behoorlijk last te hebben van de anti-stemming jegens India op de tribunes en in straten van Lahore. Vanochtend waren er ook weer toeschouwers die spandoeken met zich meedroegen met leuzen als 'India go back'. Bij de eerste wedstrijd van het team, afgelopen maandag, viel het geschrift 'All Indians are dogs' het meeste op. Zelfs de honderden kinderen die voor gisteren vrijkaarten hadden gekregen keerden zich met gefluit en geroep tegen de ploeg. 'Vooral bij strafcorners hebben wel veel last van het lawaai', aldus Singh.

Tot nu toe was de situatie een keer vrij bedreigend voor de Indiase spelers. Na de eerste training van het team omsingelde een grote horde Pakistani de spelersbus, riep leuzen en maakte obscene gebaren. Na dat incident werd de bewaking verscherpt. Tijdens de eerste wedstrijd van het thuisland Pakistan streek een aantal supporters, blij en uitgelaten door het goede spel van hun eigen team, de groen-wit-oranje vlag van India en om het dundoek vervolgens te verscheuren. Met strakke gezichten zochten de Indiase spelers, omgeven door een cordon militairen met geweren in de aanslag, na de nederlaag tegen Argentinie de bus op.