Personeel van Heineken staakt tegen reorganisatie

ZOETERWOUDE, 14 febr. - Het spandoek aan het hek bij het halfvolle parkeerterrein van de Heineken-brouwerij in Zoeterwoude wappert in de straffe wind: 'Te koop: management - 1 jaar oud'. De tekst op het andere spandoek dat het stakende personeel vanochtend heeft opgehangen uit protest tegen de voorgenomen afslanking van Heineken Nederland neemt niet alleen de directie, maar het voltallige hogere personeel op de hak. 'Waterhoofd te koop, te gebruiken bij Carnaval.' De stakers zijn boos op de directie, boos omdat Heineken sterk wilbezuinigen op de werkvloer, op de kernactiviteit van het bedrijf, terwijl het bedrijf de witte boorden, de mensen achter het bureau, vrijwel ongemoeid laat. Volgens de vakbonden liggen tenminste vijfhonderd van de zevenhonderd banen die Heineken Nederland in de komende drie jaar wil schrappen, in de sfeer van directe produktie en transport van bier. En dat, terwijl de directie juist terug wil naar die kernactiviteiten.

Het nieuwe managementteam van Heineken Nederland dat een jaar geleden werd aangetrokken om middels een ingrijpende reorganisatie de dalende omzet en de teruglopende winst van Nederlands grootste bierbrouwer een halt toe te roepen, heeft een onrustige nacht achter de rug. Om 23.00 uur brak er in de produktievestiging in Den Bosch een wilde staking uit die kort daarna oversloeg naar Zoeterwoude, de enige andere brouwerij van Heineken Nederland. Vanochtend vroeg werd de staking overgenomen door de vakbonden. (Van de 3600 werknemers in Den Bosch en Zoeterwoude, werken er 2500 in de produktie.) 'We gaan net zo lang door met staken totdat de directie onze eisen inwilligt', vertelt A. Lakerveld van de Industriebond FNV. Personeel en vakbonden willen dat Heineken het reorganisatieplan intrekt, dat Heineken gedwongen ontslagen, gedwongen outplacement en gedwongen herplaatsing uitsluit, dat het bedrijf een 55-jarige in plaats van een 57,5-jarige regeling hanteert en dat de reorganisatie niet over drie jaar maar over vijf jaar wordt uitgesmeerd 'zodat er wat meer lucht ontstaat', aldus L. Bons van de Industrie en Voedingsbond CNV. De bonden beseffen wel dat er wat moet gebeuren. 'Maar dan moet niet hoofdzakelijk in de produktie worden gesneden. De mensen op de werkvloer zijn nu de dupe van slecht management en slechte marketing', meent Lakerveld van het FNV. Hij pleit ervoor dat nu over de gehele linie wordt bezuinigd, dat bijvoorbeeld ook alle buitenlandse reisjes van het management en alle meatings en congressen voor Heineken-managers tegen het licht worden gehouden.

Directeur Strobos denkt er echter niet over om zijn reorganisatieplan in te ruilen voor een nieuw. 'We willen alle ins- en outs van het reorganisatieplan bespreken, bladzijde voor bladzijde. Maar het gaat niet van tafel. We hebben er een half jaar aan gewerkt', vertelt de woordvoerster van Heineken.

Directie en vakbonden konden het gisteren dan ook niet eens worden tijdens de CAO-onderhandelingen. Voor enkele werknemers was daarmee de maat vol. 'De staking begon vannacht bij de vorkhefttruckchauffeurs', zo weet R. Groothuis van de storingsdienst te vertellen. 'Ja, en als die het werk neerleggen, gaat de rest eigenlijk vanzelf mee.' Groothuis, al zestien jaar storingsdienstmedewerker bij Heineken, kwam vanochtend nietsvermoedend naar de brouwerij en werd daar onmiddellijk doorgestuurd naar het actiecentrum in De Eendekooi, een soort van buurtcentrum vijf minuten lopen van Heineken. Groothuis staat geheel achter de actie. 'Als er zoveel mensen uit gaan, betekent dat voor ons extra werkdruk en kunnen we ons werk niet meer goed doen. Je moet met minder mensen hetzelfde werk doen, of misschien nog wel meer.' Voor de directie kwam de staking als een volkomen verrassing. De gevolgen van de acties zijn volgens de woordvoerster 'niet gering'.

De produktie en het transport van bier licht vanaf vanochtend volledig plat. Wat het Heineken gaat kosten weet ze nog niet. Hoe lang Heineken dit kan volhouden weet ze ook niet.

De postende werknemers bij de ingang van het bedrijf in Zoeterwoude zijn onverbiddellijk. De bakker en groenteboer moesten vanochtend vroeg rechtsomkeerd maken zodat de kantine nu voorlopig dicht blijft. De portier heeft gelukkig zijn eigen boterhammetjes mee, maar veel symphatie lijkt hij niet te kunnen opbrengen voor de actie.