Perrier nu ook geweerd in Japan en W-Duitsland

ROTTERDAM, 14 febr. - De Japanse, Westduitse en Deense distributeurs van Perrier hebben gisteren de verkoop van het Franse mineraalwater in het befaamde groene flesje gestaakt.

Eerder is in de Verenigde Staten het merk al uit de schappen gehaald omdat sporen van het kankerverwekkende benzeen in het prestigieuze bronwater werden gevonden. De Denen hebben nu hetzelfde ontdekt.

De Westduitse importeur Eckes zegt na eigen onderzoek dat niet meer is uit te sluiten dat flesjes met het kankerverwekkende benzeen ook in West-Duitsland zijn terechtgekomen. Suntory, de Japanse importeur van Perrier, heeft de beslissing tot opschorten van de verkoop gebaseerd op het Amerikaanse onderzoek waarbij de gezondheidsinspectie vorige week vrijdag sporen van benzeen in het mineraalwater aantrof. De Amerikaanse tak van Perrier haalde in Noord-Amerika 72 miljoen flesjes uit de winkels terug.

De Japanse importeur heeft 10.000 kratten uit de winkels teruggehaald uit angst dat ook de flesjes in Japan met benzeen zijn verontreinigd. Deze actie veroorzaakte de tweede duikeling deze week van de beursnotering van Perrier (17 franc tot 1.473 franc). Maandag daalde die al met twaalf procent.

De Food and Drugs Administration in de VS heeft tussen 12,3 en 19,9 delen benzeen op een miljard delen water gevonden. De toegestane limiet is 5 delen. Benzeen wordt in schoonmaakmiddelen, verf en plastics gebruikt. Het gezondheidsimago van Perrier kan door deze affaire ernstige schade oplopen.

Perrier wijt de verontreining met benzeen aan een verkeerd reinigingsmiddel bij het schoonspoelen van de flessen. Het zou dus om een lokale produktiefout gaan. Volgens woordvoerders van Perrier zouden alleen de flessen bestemd voor Noord-Amerika met benzeen kunnen zijn besmet, omdat die apart worden verpakt. De bron in Vergeze waar het mineraalwater vandaan komt is volgens het bedrijf niet verontreinigd. De export naar de Verenigde Staten denkt Perrier aan het eind van de week te hervatten. Hero, de Nederlandse importeur van Perrier, heeft opdracht gegeven tot een onderzoek van de in Nederland geimporteerde flessen. Wanneer het resultaat bekend is, is nog niet te zeggen, aldus de woordvoerder van Hero. In Nederland is benzeen in voedingsmiddelen verboden.