Nieuw virus computer uit Taiwan

ROTTERDAM, 14 febr. - Een computervirus afkomstig uit Taiwan heeft bij enkele bedrijven computers lamgelegd. Dit meldt de Erasmusuniversiteit. Het virus meldt zich als 'Disk killer - version 1.0 by Computer Ogre' en wist de harde schijf van een computer. Over de verspreiding bestaat nog weinig zekerheid. Bij de werkgroep Informatica en Recht van de Erasmusuniversiteit werden vanmorgen nieuwe besmettingen gemeld. Het verontrustende van dit virus is dat het zich niet langs de sluipwegen van het illegaal kopieren heeft verspreid, maar in de wereld is gekomen via een computerprogramma dat geheel legaal bij een 'muis' (hulpapparaat) van de Taiwanese firma Artec was verpakt. Waarschijnlijk bestond het virus al langer en heeft het zich ongemerkt aan het muisprogramma gehecht.

Door onmidellijk de computer uit te zetten en met een afgeplakte systeemdiskette opnieuw op te starten is de schade in sommige gevallen te beperken. Volgens Jaap van der Landen, computerdeskundige van de Erasmusuniversiteit, nestelt het virus zich in de 'bootsector' van de harde schijf en kan het daarna andere bestanden en floppies besmetten. Het is Van der Landen nog niet geheel duidelijk wanneer het virus toeslaat. Bij sommige computers gebeurde dat al na een paar keer uit- en aanzetten, bij andere trad het veel later op.

Van der Landen beveelt aan met een zoekprogramma als de bekende Norton Utilities of PC Tools te zoeken naar de 'vingerafdruk' van het virus. Wie in een van zijn bestanden de code 51 E8 56 00 B9 03 00 51 aantreft kan maar het best zijn computer uitzetten en op zoek gaan naar een viruskiller. De Haagse politie heeft inmiddels ook een code verspreid waaraan men het virus kan herkennen. Zij beveelt aan te zoeken naar 43 4F 4D 50 55 54 45 52 20 4F 47 52 45.