Leger schiet in Doesjanbe op betogers

MOSKOU, 14 febr. - Sovjet-troepen hebben vanochtend op de derde dag van de etnische onlusten in Doesjanbe, de hoofdstad van de Sovjet-republiek Tadzjikistan, het vuur geopend op menigten demonstranten. Volgens de eerste melding van een ooggetuige zijn daarbij zeker twee doden gevallen. Gisteren vielen bij het etnisch geweld in Doesjanbe 37 doden en tachtig gewonden.

Volgens de ooggetuige, een Tadzjiekse journalist, schoten de militairen vanochtend op diverse plaatsen in de stad vanaf tanks zonder waarschuwing op de demonstranten.

Eerder vanochtend hadden de autoriteiten in Doesjanbe de bevolking gewaarschuwd dat het leger in de stad zou gaan patrouilleren en haar opgeroepen de straten te ontruimen 'om een tragedie te voorkomen'. Sovjet-leider Gorbatsjov heeft vanochtend bij de opening van een zitting van de Opperste Sovjet gewaarschuwd dat hard zal worden opgetreden tegen nationalisten die aanzetten tot etnisch geweld.

Niet alleen in Doesjanbe was gisteren sprake van ongeregeldheden; ook in de hoofdstad van de naburige Sovjet-republiek Kirgizie, Froenze, kwam het tot onlusten. Pag.10: Geweld in Doesjanbe