Drexel Holding failliet, banken staken krediet

ROTTERDAM, 14 febr. - De moedermaatschappij van het Amerikaanse effectenhuis Drexel Burnham Lambert, groot geworden in 'junk bonds', is bankroet. Het heeft bescherming aangevraagd tegen schuldeisers in wat het grootste faillissement is in de geschiedenis van Wall Street.

In een verklaring liet Drexel gisteren weten dat in elk geval de dochterbedrijven Drexel Burnham Lambert Government Securities (staatsobligaties) en Drexel Burnham Lambert Incorporated (makelaar en handelaar in effecten, waaronder 'junk bonds') niet in het faillissement worden betrokken.

Drexel bleef gisteren in gebreke 100 miljoen dollar aan korte-termijnleningen aan zijn schuldeisers terug te betalen, omdat de banken geen nieuwe kredieten van 300 tot 400 miljoen dollar aan Drexel wilden verlenen.

Gisteren was echter al bekend geworden dat het New-Yorkse effectenhuis zal worden verkocht, evenals de andere dochter die handelt in staatsobligaties. 'Het ziet er naar uit dat het voor ons is afgelopen', zei een werknemer van Drexel. 'Ons is gisteren aangeraden naar een andere baan uit te kijken.' Drexel is groot geworden door het uitgeven van 'junk bonds', bedrijfsobligaties met een groot risico en een hoge rente waarmee bedrijfsovernemingen werden gefinancierd. Drexel creeerde zodoende een markt van ongeveer 200 miljard dollar.

In de afgelopen maanden stortte de 'junk bonds'-markt in doordat de overgenomen bedrijven niet meer in staat bleken hun schulden na te komen.

Vorig jaar leed Drexel een verlies van 40 miljoen dollar en een jaar eerder zelfs 150 miljoen dollar. Drexel verloor eind 1988 al veel van zijn glans toen 650 miljoen dollar aan de Amerikaanse overheid moest worden betaald wegens misbruik van voorwetenschap bij overnemingen, waarbij Michael Milken, de uitvinder van de 'junk bonds', is betrokken. Milken, intussen voor zichzelf begonnen als adviseur, wacht dit jaar een proces.

Functionarissen van de Amerikaanse beurscommissie en van het ministerie van financien in Washington zijn druk doende van Drexel te redden wat er te redden valt en de schade te beperken tot de moedermaatschappij. Als ze daarin slagen zullen de grote verliezers de banken zijn die Drexel geld hebben geleend, zoals Citicorp, de grootste Amerikaanse bank, en Chemical Bank, terwijl de klanten zouden worden beschermd.

Drexel heeft volgens zijn verklaring van gisteren 3 miljard dollar aan verplichtingen en 3,6 miljard dollar aan vermogen. Volgens de beurscommissie heeft Drexel dan ook een 'positieve netto-waarde'.