Blessures

In Nederland ontstaan jaarlijks 2,7 miljoen sportblessures, waarvan 1,2 miljoen medisch behandeld moet worden. Dat blijkt uit een onderzoek dat in opdracht van WVC is uitgevoerd door het Instituut Sportgeneeskunde Limburg (ISL) in samenwerking met de Rijksuniversiteit Limburg. De aantallen liggen boven de tot nu toe in andere onderzoeken gedane schattingen. De meest blessure gevoelige sporten zijn volgens de onderzoekers zaalvoetbal, veldhockey, veldvoetbal, judo, veldkorfbal en zaalhandbal. Van alle blessures hoeft 27% niet behandeld te worden; rust is voldoende voor genezing. In 21% van de gevallen kan de blessure door de sporter zelf behandeld worden, terwijl in 14% van de gevallen de EHBO op de plaats van het ongeval voor behandeling zorgt. De onderzoekers trekken uit deze cijfers de conclusie dat ruim 60% van alle blessures buiten het officiele gezondheidscircuit blijft. Volgens de onderzoekers, die hun rapport vanmiddag presenteerden, kan het aantal sportblessures teruggedrongen worden door striktere naleving van de spelregels bij wedstrijden en sporters beter te informeren over trainingsmethoden, keuze van materiaal, kleding en schoeisel.