ANC bemiddelde in conflict tournee Engels cricketteam

JOHANNESBURG, 14 febr. - Het compromis tussen Zuid-Afrika's Cricket Unie (SACU) en het Nationale Congres voor Sport (NSC) over de inkorting van de trip die een Engels cricketteam door Zuid-Afrika maakt, is volgens waarnemers een gevolg van bemiddeling van het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) dat twee weken geleden in Zuid-Afrika werd gelegaliseerd. Ali Bacher, de uitvoerend directeur van SACU, verklaarde gisteren tijdens een persconferentie in Johannesburg dat 'een derde partij druk had uitgeoefend om tot een akkoord te komen'. Zaterdag, toen de vrijlating van ANC-leider Nelson Mandela werd bekendgemaakt, heeft een vooraanstaand lid van deze organisatie contact opgenomen met SACU en het NSC. Deze heeft erop gewezen dat 'verder geweld rondom de crickettoer averechts zou werken'.

Volgens SACU was de oproep van het ANC-lid, volgens zegslieden de internationaal-secretaris Thapo Mbeki, 'vriendelijk en beschaafd'.

SACU en het NSC hebben zondag en maandag vergaderd over het compromis dat gisteren werd bekendgemaakt.

Bacher zei dat de crickettournee 'in het niet valt bij recente ontwikkelingen waarin de geest van verzoening voorop staat'.

Hij betreurde het dat de tournee zoveel weerstand had opgeroepen en er zich gewelddadige scenes rondom de cricketvelden hadden afgespeeld. Naidoo gaf daarom toe dat het moment was aangebroken om het protest te staken. 'Wij hebben ons doel bereikt, omdat de actie een levendig debat in de blanke sportorganisaties op gang heeft gebracht'.

    • Derk-Jan Eppink