Voor gijzelen van kolonel 18 jaar cel

ARNHEM, 13 febr. - De 34-jarige Westduitser S. K., die op 22 juni in Apeldoorn luchtmachtkolonel Van de Kieft en zijn vrouw gijzelde is vanmiddag door de Arnhemse rechtbank tot achttien jaar gevangenisstraf veroordeeld. De kolonel verloor bij de afwikkeling van de gijzeling het leven door een kogel uit het geweer van een scherpschutter van de rijkspolitie.

Het vonnis is conform de straf die officier van justitie mr. A. P. Besier twee weken geleden eiste tegen de Duitser, die in de vroege ochtend in juni het huis van de kolonel gewapend met een Taurus Magnum 357 revolver binnenkwam.

Ter zitting wilde de raadsman van de verdachte, mr. P. H. Bakker Schut, tien politie-agenten als getuigen oproepen. Bovendien wilde hij een 'second opinion' over de bevindingen van het Pieter Baancentrum in Utrecht, omdat naar zijn mening nauwelijks was stil gestaan bij de gevolgen van de langdurige detentie en isolatie van de verdachte. Het horen van de tien getuigen werd door de rechtbank niet toegestaan.

De officier meende dat de verdachte op gewetenloze wijze is omgesprongen met het leven van de kolonel en zijn vrouw. Volgens het Pieter Baancentrum was hij enigszins verminderd toerekeningsvatbaar.