Van der Valk: reizen Antillen aanbieden

SCHIPHOL, 13 febr. - Het Van der Valkconcern wil vakantiereizen naar de Nederlandse Antillen aanbieden. Dat heeft directielid A. van der Valk, gisteren meegedeeld. Hij wil het monopolie van de KLM en de Antilliaanse luchtvaartmaatschappij ALM op het traject Amsterdam-Willemstad doorbreken met vakantiecharters.

Volgens het luchtvaartakkoord tussen Nederland en de Antillen mogen alleen de KLM en de ALM vliegen op deze route. Beide maatschappijen onderhouden ingevolge dit akkoord een lijndienst die wordt gevlogen met KLM-toestellen. Of het akkoord het maken van chartervluchten juridisch uitsluit, staat nog te bezien, aldus Van der Valk.

Het horecaconcern heeft voor het verzorgen van de charters al tevergeefs bij Martinair aangeklopt. 'We vinden het een lucratieve handel, maar we moesten wel 'nee' zeggen, ' aldus de woordvoerder van Martinair. 'We kunnen het monopolie van de KLM niet doorbreken. Van der Valk heeft al gezegd uit te willen wijken naar Westduitse luchtvaartmaatschappijen. Hij tast een beetje de mogelijkheden af.' Een woordvoerder van het ministerie van Verkeer en Waterstaat zegt dat een maatschappij die vakantiecharters naar Willemstad wil vliegen een opstappunt buiten Nederland moet kiezen. Van der Valk heeft enige maanden geleden het Plaza Hotel in Willemstad van de Curacaose overheid gekocht. Daarbij zou zijn afgesproken dat het eilandbestuur zich sterk zal maken voor chartervervoer vanuit Nederland. Het hotel wordt voor 35 miljoen gulden verbouwd. Van der Valk: 'Het is niet de bedoeling dat wij ons in de reiswereld begeven, maar er komen jaarlijks dertien miljoen bezoekers in onze restaurants, van wie een deel graag met ons op vakantie wil.'

Hij sluit niet uit dat de restauranten als verkooppunt zullen dienen en spreekt van: 'Het ticket als nagerecht'.