Ritzen: stel bibliotheek van de universiteit langer open

DEN HAAG, 13 febr. - De universiteitsbibliotheken moeten ook 's avonds en in het weekeinde geopend zijn. Dat heeft minister Ritzen (onderwijs) gisteren gezegd tijdens de bespreking van het Wetenschapsbudget 1990 in de Tweede Kamer. Hij zal met de universiteiten gaan praten over de openingstijden van hun bibliotheken.

Om financiele redenen beperken universiteiten steeds vaker de openstelling van hun bibiliotheken. Vooral in de avonduren is lenen vaak onmogelijk en kan alleen van de studiezalen gebruik worden gemaakt. 'Ze doen dat meestal uit geldgebrek, maar in mijn ogen zijn dat toch onjuiste maatregelen', zei Ritzen. Volgens de minister besteden de universiteiten hun geld ondoelmatig als ze hun bibliotheken niet permanent open houden. Studenten moeten er eigenlijk altijd terecht kunnen, vindt hij.

N. van den Berg, directeur van de bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam, vindt dat 'de minister daar dan wel de middelen voor moet geven'.

In Amsterdam trok het college van bestuur plannen voor een avondsluiting in na protesten van bezoekers. Nu kunnen daar op twee avonden per week boeken worden geleend. De studiezalen zijn ook op andere avonden geopend. Van den Berg wijst erop dat computergebruikers met een modem-aansluiting 'via de terminal in principe 22 uur per etmaal de catalogus kunnen raadplegen en boeken reserveren'.