Oostenrijkse pers pept schaatssport op

INNSBRUCK, 13 febr. - Michael Hadschieff berust er al lang in dat het Oostenrijkse publiek nooit echt iets van schaatsen zal begrijpen. Hij meent dan ook dat het wereldkampioenschap allround, dat het komende weekeinde in Innsbruck wordt verreden, een vergeefse poging is zijn landgenoten voor deze sporttak warm te krijgen. Toch is hij in zijn woonplaats verzekerd van een klassiek schaatsfeest, want er zijn duizenden Nederlandse supporters van de partij.

Gunter Schumacher, sinds zeven jaar bondscoach, laat het er echter niet bij zitten. De Westduitse fysiotherapeut zoekt nieuwe wegen om het schaatsen onder de aandacht van de bewoners van het Alpenland te brengen. Hij schroomt niet sportverslaggevers voor aanvang van het seizoen voor een trainingsstage uit te nodigen. De journalisten mogen de schaatsen onderbinden en krijgen geheel vrijblijvend les. 'Dat is participerend onderzoek', zegt de welzijnswerker onder de schaatscoaches.

Het ontwikkelingswerk helpt: voor een marginale sport krijgt schaatsen net als in ons land opmerkelijk veel publiciteit. Iedereen kent Hadschieff, Schumachers troef voor het komende weekeinde. In 1987, toen de prestaties van de skiers nogal tegenvielen, werd hij tot sportman van het jaar gekozen. De aandacht geldt niet uitsluitend Hadschieff. Vorige week maandag maakte de Oostenrijkse pers nadrukkelijk melding van de eerste plaats, die Emese Nemeth in het wereldbekerklassement op de 1500 meter verwierf. Dat de schaatstop bij de vrouwen uiterst smal is en de wedstrijden in Lake Placid een zwakke bezetting kenden, negeerden de media gemakshalve.

Folkloristisch vermaak

Een vrolijke lachende heer in Tiroler kostuum moet belangstelling voor het toernooi om het wereldkampioenschap wekken. Het ontwerp van poster en sticker stuitte op veel (Nederlandse) kritiek. Het zou schaatsen reduceren tot een folkloristisch vermaak. Schumacher is juist zeer ingenomen met het beeldmerk. 'Willen wij hier wat van het schaatsen maken, dan moet worden voortgebouwd op de volkscultuur. Een dynamisch vignet zou niet aanslaan. Folklore is hier herkenbaar, dit is een traditioneel land.' Schumacher, die in kringen van schaatstrainers hoog wordt aangeslagen, is eigenlijk wars van tradities. Bekend zijn de korte vakantiereisjes die hij vlak voor de ijsperiode met zijn selectie maakt naar de Canarische Eilanden of Turkije. Een tripje naar de zon moet de gretigheid naar het ijs groter maken. Eenmaal op de piste, is vooral ontspanning het motto. 'De meeste schaatsers trainen te hard. Wat je doet, moet effectief zijn. Dat zeg ik niet op grond van de derde plaats van Leo Visser in Heerenveen. Die praktijk huldig ik al jaren.' Hadschieff (26) en zijn in Basel wonende landgenoot Christian Eminger (25) gelden dan ook als de meest vrije vogels in het schaatswereldje. In lokalen van Inzell, Davos en Collalbo waren zij menigmaal degenen die het licht moesten uitdoen. 'Vroege slapers zijn we niet, gezelligheidsdieren wel.'

Het deed de Nederlandse mannencoach Ab Krook enige maanden geleden uitroepen dat 'die Hadschieff niets uitvoert'. Schumacher bestrijdt die opvatting. 'Michael is dit seizoen niet zo goed als twee jaar geleden. Waar dat aan ligt, weet ik niet. Nadat het schaatsjaar 1988-'89 was mislukt, hebben we teruggegrepen naar de schema's van het Olymische seizoen. Ik geloof niet dat de druk door het toernooi op de eigen baan groter is dan andere jaren.' Blijkens een column in een regionale krant heeft Hadschieff zich al afgeschreven als titelkandidaat. 'Als ik in Heerenveen hoger was geeindigd, had ik mij een betere kans geven.'

Bij de Europese titelstrijd bleek de Innsbrucker kwetsbaar op de lange afstanden. In de drie weken die daarop volgden, is daar geen verandering in gekomen. 'Een podiumplaats zou mij bijzonder tevreden stellen.'