Kans op Indonesische order groeit voor AT en T Hilversum

ROTTERDAM, 13 febr. - Het internationale telecommunicatiebedrijf AT en T NSI (hoofdkantoor in Hilversum, voor 15 procent eigendom van Philips) is een van de twee bedrijven die zijn overgebleven in de race om een grote Indonesische telefoon-order. De andere kanshebber is de Japanse onderneming NEC. Na een openbare inschrijving twee jaar geleden hadden elf telecommunicatiebedrijven zich gemeld voor verdere modernisering van het Indonesiche telefoonnet. Van die elf koos de Indonesische regering er een half jaar geleden vijf die een uitgebreide offerte mochten uitbrengen. Van deze lijst van vijf zijn er nu alsnog drie geschrapt: het Japanse Fujitsu, het Zweedse Ericsson en het Franse Alcatel. Het Westduitse Siemens had de eerste fase van de modernisering al in de wacht gesleept.

Het gaat bij de tweede fase om een order met een geschatte waarde van tussen de 700 miljoen en een miljard gulden. De onderneming die wordt uitverkoren mag 110 telefooncentrales en 36 lokale abonneenetten leveren, wat neerkomt op 350.000 abonneelijnen. In totaal geeft de Indonesische regering de komende jaren 4 miljard gulden uit aan modernisering van het telecommunicatie-netwerk. Het aantal abonneelijnen zal met 1,4 miljoen worden uitgebreid.

Als de opdracht bij AT en T NSI terechtkomt, zal een groot deel van de produktie in Nederland gebeuren, zei een woordvoerder. De Nederlandse overheid heeft de offerte van het bedrijf ondersteund door een rentesubsidie van enkele tientallen miljoenen guldens toe te zeggen. De overheid vindt zo'n bijdrage gerechtvaardigd vanuit overwegingen van ontwikkelingssamenwerking en industriepolitiek.

AT en T NSI is de internationale dochter van het Amerikaanse AT en T, het grootste telecommunicatieconcern ter wereld. Bij het bedrijf werken 5800 mensen, van wie 4300 in Nederland.