Engelse cricketers maken Zuidafrikaanse trip niet af

LONDEN, 13 febr. - De rebellerende Engelse cricketers die op eigen gelegenheid een serie wedstrijden spelen in Zuid-Afrika, maken hun tournee niet af. De spelers onder leiding van Mike Gatting kregen vanmorgen te horen dat ze twee weken eerder dan voorzien naar Engeland terugkeren. Het besluit betekent een nederlaag voor de organisatoren, die meenden sport en politiek gescheiden te kunnen houden.

De vervroegde terugkeer van het cricketteam is het gevolg van een compromis tussen de sponsor, de Zuidafrikaanse cricketbond en het National Sports Congress, de organisatie die een boycot van alle aparte sportgebeurtenissen voorstaat. De cricketers zullen tot 22 februari nog vier wedstrijden van een dag spelen, maar hun voorgestelde serie niet afmaken. In ruil daarvoor heeft net National Sports Congress beloofd niet langer demonstraties te zullen organiseren.

Sinds de aankomst van het team in Zuid-Afrika, op 19 januari, zijn de spelers constant geconfronteerd met demonstraties, waarvan sommige door de politie met geweld werden uiteengeslagen. Volgens de demonstranten breken de Engelsen de internationale sportboycot tegen Zuid-Afrika. Al voor het vertrek werd, ook in Engeland, scherpe kritiek geuit op de beslissing naar Zuid-Afrika te gaan. Ploegleider Gatting heeft echter steeds verkondigd dat de spelers 'gewoon een paar cricketwedstrijden gaan spelen'.

De cricketers krijgen voor hun deelneming aan de tournee ieder 300.000 gulden, terwijl Gatting 600.000 gulden ontvangt.9840 RECORDS TRANSFERRED