Dertiende-eeuwse bijbel op veiling

AMSTERDAM, 13 febr. - Het Amsterdamse veilinghuis Van Gendt Book Auctions brengt volgende week een dertiende-eeuwse zakbijbel uit Noord-Frankrijk op de veiling. De waarde wordt geschat op tachtig tot honderdduizend gulden. Directeur H. Tijenk van het veilinghuis heeft de bijbel ontdekt bij een Belgische particulier, die hem 'gewoon thuis in de boekenkast had staan'. Het komt zelden voor dat zulke oude handschriften in Nederland op de markt komen. Het 499 bladzijden dikke boekwerkje heeft het formaat van een briket, is in een handschrift geschreven en waarschijnlijk in de omgeving van Parijs gemaakt. Dunner perkament en een speciaal handschrift maakten het vanaf het begin van de dertiende eeuw mogelijk om dit soort kleine zakbijbels te maken, aldus Tijenk. De 'initialen' zijn met bladgoud en zilver verhoogd en de bijbel verkeert in uitstekende staat: slechts vier bladzijden ontbreken.

Het Bijbels Museum in Amsterdam heeft de zakbijbel gezien, maar zal op de veiling op 7 maart geen bod uitbrengen. Museum-medewerker J. J. van Schaik: 'Wij zijn nu eenmaal geen richards - voor zo'n bedrag oogt zo'n kleine bijbel te weinig in een museum.'