Damrak in herstel na forse daling gisteren

AMSTERDAM, 13 febr. - Het Damrak heeft zich vandaag een weinig kunnen oprichten na de forse daling van gisteren, waarbij de beurs tot onder het peil van het minikrachje van oktober vorig jaar verzeild raakte.

Zowel obligaties als aandelen lieten een herstel zien, dat echter in de ochtenduren zeer bescheiden van afmeting bleef. Enkele hoofdfondsen waren echter toch weer lager, zoals Fokker, VNU en Pakhoed.

Het grenzeloze pessimisme van gisteren, dat werd gevoed door de angst voor een Duitse monetaire unie gepaard gaande met een stevige renteverhoging, had vandaag plaatsgemaakt voor enig realisme. De 8,25 procent staatslening vertoonde tegen het middaguur een herstel van 0,4 punt op 95,65 en de 7,75 procent lening 1990 ging 0,3 punt vooruit naar 92,15. Ook de rest van de obligatiemarkt vertoonde soortgelijke winsten. Onzekerheid blijft echter voorlopig troef en daarom stak niemand zijn nek verder uit dan noodzakelijk was.

Dit gold zeker ook voor de aandelenmarkt. De institutionele beleggers houden zich afzijdig. Ze zetten hun liquiditeiten op deposito's uit en denken er voorlopig niet aan in aandelen te stappen. Veel verkopen doen ze in deze gedrukte markt echter ook niet. Vanochtend gingen veel koersen aanvankelijk wat omhoog, maar door het genoemde gebrek aan belangstelling werd de stemming toch eerder weer wat twijfelender. De algemene stemmingsindex was na ruim een uur handel 0,6 punt hoger op 109,1. De internationale aandelen kregen nog wat steun door een iets betere dollar. Unilever kroop fl.1 omhoog naar fl.146,70, maar Olies en Akzo waren maar een paar dubbeltjes beter. Voor Philips was het niet veel anders op fl.42,10 en KLM boekte twee kwartjes bij op fl.35,20. De uitgevers Elsevier en Wolters Kluwer lagen gevraagd. Elsevier klom fl.1 tot fl.79,80 en Wolters Kluwer werd fl.0,70 hoger gewaardeerd op fl.46,40. VNU vormde met een onveranderde koers van fl.99,60 een uitzondering. NEW YORK - De Newyorkseeffectenbeurs is gisteren flink lager gesloten onder invloed van de problemen bij 'junk bond' -specialist Drexel Burnham Lambert. Het Dow-Jonesgemiddelde van dertig industriele aandelen daalde met 29,05 punten tot 2.619,15. Er sloten 447 fondsen hoger en 1.051 lager. De omzet was met 116 miljoen aandelen nog veel kleiner dan het al bescheiden totaal van 145 miljoen op vrijdag.

De beurs was meteen al lager door geruchten over een dreigend faillissement voor Drexel. De investment bank maakte later bekend op zoek te zijn naar een fusiepartner of een grote investeerder voor deelneming in het bedrijf. De junk bonds moesten daardoor flink omlaag. TOKIO - De beurs van Tokio, diegisteren gesloten was, verloor vandaag opnieuw. De Nikkei index daalde 181,11 punten tot 37.107,03 yen. Met de parlementsverkiezingen van 18 februari in het vooruitzicht blijven de meeste handelaren langs de zijlijn staan. Het volume van de handel was 300 miljoen aandelen, het laagste niveau in zes maanden.