Ambassadeur per helikopter naar herdenking Texel

DEN HAAG, 13 febr. - De Sovjet-ambassadeur in Nederland mag op 5 april met een helikopter van Den Haag naar Texel vliegen om de jaarlijkse herdenking van de opstand van Georgiers tegen de Duitse bezetter in 1945 bij te wonen. Dat heeft minister Ter Beek (defensie) gezegd naar aanleiding van vragen van de PvdA-Kamerleden Valk en Vos. Gezien de nationale veiligheid mag de ambassadeur niet via Den Helder naar Texel reizen. Tot nu toe reisde hij per boot van Den Oever naar Oudeschild op Texel. Onlangs werd twee Sovjet-schepen die lieten weten in nood te verkeren de toegang tot Den Helder geweigerd. In het parlement werden vragen gesteld waarom dergelijke strenge regels voor de beveiliging van de marinehaven in een tijd van ontspanning nog zo kordaat worden uitgevoerd.