'Wanbeleid bij Leidse Schouwburg'

LEIDEN, 12 febr. - Bij de Leidse Schouwburg is een financieel wanbeleid gevoerd. Dit is de conclusie van een geheim rapport dat door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten is opgemaakt.

Over het afgelopen jaar is een tekort ontstaan van meer dan 130.000 gulden. In het rapport staat dat 'de sleutel van de kluis van de schouwburg' vaak rouleerde onder verschillende personeelsleden en soms werd geplakt onder een plank 'waar iedereen bij kon.' Naar aanleiding van het tekort schakelden burgemeester en wethouders van Leiden de politie in om een onderzoek in te stellen. Dit onderzoek resulteerde eind vorig jaar in de aanhouding van de adjunct-directeur van de schouwburg. Deze is inmiddels weer vrij gelaten. De vorige directeur, Hans van Dam, is enkele jaren geleden wegens beleidsproblemen opgestapt bij de schouwburg. Hij werd opgevolgd door regisseur Frans Boelen, die verschillende malen wegens overschrijdingen van het budget door de gemeenteraad op de vingers is getikt. Het rapport stelt dat er eerder sprake is van een falend beleid dan van crimineel gedrag.

Het CDA, de grootste oppositiepartij in de Leidse gemeenteraad, verwacht nu zo snel mogelijk opening van zaken over het beleid van de Leidse cultuurwethouder dr. F. J. Kuijers (VVD) en hoopt op een extra vergadering deze week. Wethouder Kuijers was zondagavond niet voor commentaar bereikbaar.