VROUWEN-SHORTTRACK SLANGENKUIL

Een oude familievete laaide het afgelopen weekeinde weer even op tijdens de Nederlandse kampioenschappen shorttrack in Den Haag. Verliep de strijd bij de mannen, gewonnen door Richard Suyten, vredig, het vrouwentoernooi stond bol van de incidenten. Joelle van Koetsveld van Ankeren pakte de titel, maar ook zij ontkwam niet aan het web van intriges. De betrokkenen verdienden na afloop een hoofdrol in Dallas of Falcon Crest. Bondscoach Arie Ravensbergen zucht. Hij wordt geacht om de shorttrack-mannen en -vrouwen op de Olympische Winterspelen van Albertville ('92) naar een paar medailles te loodsen. Maar dan wel met een minimaal budget ('de langebaan-ploegen krijgen ongeveer acht tot negen keer zoveel'). Wat de vrouwen betreft kampt hij nog met een paar andere netelige problemen. Het doet hem de uitspraak ontlokken: 'Als er geen mentaliteitsverandering optreedt bij het vrouwen-shorttrack dan moeten we maar eens stoppen met die kernploeg. Bij de meisjes zie je nooit conflicten.

Daar bestaan geen familiebelangen. De vrouwen van de huidige groep verpesten meer dan ze goed doen voor het shorttrack. Je hebt geen grip op wat er achter je rug gebeurt. Soms word ik daar weleens moedeloos van.' Ravensbergen doelt op een al jarenlang bestaande vete tussen de gezinnen Ossendrijver en Velzeboer. Op het NK van twee jaar geleden in Groningen kwam de ruzie tot een uitbarsting. De oorzaak was zoals gewoonlijk een valpartij waarvan de schuldige in het shorttrack meestal moeilijk is aan te wijzen. Toen de bewuste rit werd overgereden bleef Manuela Ossendrijver geblesseerd aan de kant. Monique Velzeboer stond wel aan de start, plaatste zich vervolgens voor de Olympische Winterspelen in Calgary, waar ze goud won op de 500 meter van het demonstratietoernooi. De familie Ossendrijver liet het er niet bij zitten en klaagde openlijk de KNSB aan. Die reageerde met een schorsing voor Manuela en haar zus Esmeralda. Bondscoach Ravensbergen: 'De mannen stappen veel luchtiger over incidenten in de wedstrijd heen. Die kunnen meer relativeren. Het zijn vooral de bemoeienissen van de ouders die bij de vrouwen voor haat en nijd zorgen. De betrokkenheid van die mensen is groot, ook omdat ze altijd hun kinderen moeten wegbrengen en ophalen.'

Rentree

Esmeralda Ossendrijver is inmiddels gestopt met shorttrack. Zij heeft de onverkwikkelijke affaire van '88 nooit goed kunnen verwerken. Manuela aanvankelijk ook niet, maar nadat ze zich had gewend tot sportpsycholoog Jan van Dijk vond ze weer voldoende kracht om zich in de slangenkuil van het vrouwen-shorttrack te werpen. Op het NK beleefde ze afgelopen weekeinde haar rentree. Overigens maar voor enkele maanden, want na dit seizoen wil de 19-jarige Rijswijkse zich toeleggen op de langebaan-sprint. Manuela Ossendrijver: 'Die discipline zal mij toch meer aanzien opleveren. Shorttrack krijgt nooit de populariteit van het langebaan-schaatsen. Om de doodeenvoudige reden dat op tv de snelheid niet overkomt die je in werkelijkheid wel ziet.' Toevallig of niet, maar de come-back van Manuela Ossendrijver, die 't in haar eentje moest opnemen tegen de kernploeg, werd omgeven door tal van incidenten. Daarbij was er enigszins een overeenkomst met '88 omdat ook deze NK als selectiedrempel diende voor het EK (Reims) en WK (16/18 maart in Amsterdam). Op de 1500 meter ging het zaterdag al mis. Priscilla Ernst vloog onderuit en nam Manuela Ossendrijver in haar val mee. Op de 500 meter wilde Monique Velzeboer binnendoor snijden, waarbij ze Manuela raakte die opnieuw tegen de ijsvloer van De Uitfhof smakte. Velzeboer werd gediskwalificeerd. Ossendrijver: 'Ik lag in gewonnen positie. Monique gaf me een knietje. Ze werd niet voor niets gediskwalificeerd.' Velzeboer, wiens zusje Simone pas is hersteld van een zware valpartij, wist van de prins geen kwaad. 'Het was een natuurlijke schaatsbeweging. Ze helde in de bocht over me heen.'

Uitgestoken been

De drie kilometer, na de duizend meter de vierde en laatste afstand, moest de beslissing brengen over de titel en de samenstelling van de WK-ploeg. Weer ging Manuela Ossendrijver onderuit, dit keer struikelde ze over het uitgestoken been van de gevallen Joelle van Koetsveld. Aangezien Ossendrijver de duizend meter op haar naam had gebracht had ze genoeg punten verzameld om toch nog op de vierde plek in het totaalklassement te eindigen.

Dat bracht bondscoach Arie Ravensbergen in een lastig parket. Hij moet voor woensdagavond een advies uitbrengen aan de Landelijke Technische Commissie voor de EK en WK. De voormalige shorttrack-rijder: 'Ik voel er op dit moment weinig voor om zowel Manuela als Monique in mijn ploeg op te nemen. Ik wil niet naar de grote toernooien werken met mensen die elkaar in de haren vliegen. Er zal een wapenstilstand moeten worden gesloten of een van beide doet niet mee. Het is jammer van die vete. Met een goede onderlinge verstandhouding rijden ze beter.' Monique Velzeboer reageerde verbaasd. 'Je kunt niet iemand voor het leven schorsen. Ik heb geen moeite met Manuela. Zij kennelijk wel met mij.'

Dat laatste klopt. Manuela Ossendrijver wil zich het liefst buiten de kernploeg om voorbereiden op het WK. Ze traint nog maar twee uur per week in de ijshockeyhal. Toen ze vernam dat Ravensbergen, met wie ze twee dagen geen woord heeft gewisseld, daar niet mee akkoord gaat, besloot ze die voorwaarde te laten vallen. 'Ik wil tijdens het EK en WK revanche nemen op de ploeg. Dan ga ik me toeleggen op de langebaan. Daar word je tenminste niet onderuit gehaald. Zaterdagavond heb ik willen stoppen. Maar iemand zei tegen me dat ik mentaal alleen maar sterker zou worden. Bovendien kreeg ik telefoontjes van mensen, onder wie ook KNSB-officials, die spijt betuigden en zeiden dat ze me al die jaren verkeerd hadden beoordeeld.'

Eigen weg

Monique Velzeboer (21) blijkt ook al geen katje dat je zonder handschoenen kunt aanpakken. De rijdster uit Oude Ade heeft net een schorsing achter de rug omdat ze bij wedstrijden om de Aegon-trofee geen sweater droeg van de sponsor. Tien dagen mocht ze geen gebruik maken van de ijsfaciliteiten in Zoetermeer en Leiden. Ravensbergen: 'Monique wil haar eigen weg uitstippelen. Ze nam onlangs een paar weken vakantie op die ze niet optimaal heeft benut.'

Repliek van Velzeboer: 'Als studente van de Academie voor Lichamelijke Opvoeding in Amsterdam moet ik wel m'n eigen gang gaan. Ik doe bovendien mee aan het Topsport Project van de bond. Dan werk je met een speciaal aangepast programma zodat je studie en sport kunt combineren.' Schone taak voor Ravensbergen om de komende weken de kibbelende partijen uit elkaar te houden. Daarbij moet hij ook oppassen voor zijn eigen positie. Het vertrouwen lijkt niet groot. Kampioene Joelle van Koetsveld is in elk geval niet blij met de mogelijke terugkeer van Manuela Ossendrijver in de kernploeg: 'Als Manuela en Monique bij elkaar zijn wordt iedereen nerveus. Op de 500 meter reden ze beiden voor me. Ik dacht: ik word eerste, want er gaat wat gebeuren. Even later ging ik als eerste over de finish. Maar het is niet leuk om zo te winnen.'

    • Erik Oudshoorn