Volleybaltopper even saai als competitie

SNEEK, 12 febr. - Voor het eerst sinds lange tijd was de sporthal van Sneek, thuishaven van vijfvoudig Nederlands vrouwenvolleybalkampioen Olympus, gisteren weer eens tot de nok toe gevuld. De ploeg van coach Hans van Wijnen is al vanaf 1 december 1984 in de competitie ongeslagen en wint ook dit seizoen al haar wedstrijden met zoveel gemak dat het publiek het de laatste tijd laat afweten. Spanning is tenslotte een elementair onderdeel van iedere topsport en een al bij voorbaat vaststaande 3-0 overwinning voor de Friezinnen heeft ervoor gezorgd dat alleen de trouwste aanhangers de thuisduels nog bezoeken.

Voor de ontmoeting tegen Martinus (3-0) lag dat anders. De formatie uit Amstelveen was dit seizoen eveneens nog ongeslagen. De volleyballiefhebbers spraken voor de krachtmeting dan ook van 'een absolute topper'. Martinus had er de zinnen op gezet een einde te maken aan het nationale record (110 wedstrijden zonder verlies) van Olympus. Sinds het aantreden, vorig jaar augustus, van de Argentijnse coach Mario Enrique Edelstein blaakt de ploeg van zelfvertrouwen. Het aantal trainingsuren werd opgeschroefd en door het aantrekken van international Femke Hoekstra wist Martinus zich danig te versterken.

Afgelopen donderdag kregen de Amstelveensen nog een extra steuntje in de rug toen bekend werd dat de Nederlandse Volleybalbond (NeVoBo) had besloten de Tsjechoslowaakse ex-intertationanal Irena Machovcakova speelgerechtigd te verklaren voor de botsing tegen Olympus. Machovcakova bleef in 1988 in Nederland achter na een trainingsstage van haar nationale ploeg. Zij meldde zich aan als lid bij Martinus, maar mocht, door problemen bij de overschrijving, tot gisteren niet in officiele duels voor de Noordhollandse ploeg uitkomen.

Krachtsinspanning

Ondanks de hoge verwachtingen van Edelstein en zijn speelsters op een positief resultaat kon het team na ruim zestig minuten de kleedkamers opzoeken. Olympus was oppermachtig en hoefde geen set af te staan: 15-6, 15-5, 15-11. Alleen in de derde set was er sprake van een boeiend duel. Door goed en geconcentreerd spel wist Martinus een 7-3 en 10-7 voorsprong te nemen. Een extra krachtsinspanning van de thuisploeg, die een periode van opeenvolgende foute serves had gekend, was echter voldoende om aan de illusies van de opponent een einde te maken.

Bij Olympus was men na afloop opgelucht over het resultaat. 'Wij hebben het hele seizoen tegen deze wedstrijd aangekeken. De duels tegen Martinus zijn de enige echte krachtproef voor ons in de competitie', zei Henriette Weersing, een van de uitblinksters bij Olympus. 'De speelsters van Martinus hebben de afgelopen weken nogal lopen bluffen, dat ze ons zouden pakken. Maar ik denk dat wij daardoor juist agressiever zijn geworden en extra motivatie kregen om ons ongeslagen record vast te houden'. Weersing betreurt het dat het niveau in Nederland zo laag is. Alleen bij wedstrijden van het nationale team en de Europa-Cupduels van Olympus kunnen de eigen krachten gemeten worden met de Europese top. De speelster zou dan ook best eens in het buitenland willen kijken. 'Het liefst bij een Italiaanse club. Niet zozeer voor het geld, het niveau is het belangrijkste'. De Sneker ploeg had voor deze ontmoeting niet eens de beschikking over de Chinese international Hong Zhao, die deel uitmaakte van de ploeg die bij de Olympische Spelen van Seoul de bronzen medaille won. Hong mocht van de NeVoBo niet meespelen. De Chinese is sinds 1 januari speelgerechtigd, maar het duel tegen Martinus gold nog voor de eerste competitiehelft. Het bestuur van Olympus heeft daar geen moeite mee, maar vindt het vreemd dat Machovcakova wel tostemming kreeg om voor Martinus uit te komen. Olympus heeft dan ook beroep aangetekend tegen dat besluit. Volgens een bestuurslid van Olympus voornamelijk om duidelijkheid te krijgen. 'Machovcakova en Hong zullen zeker niet de laatste buitenlandse speelsters zijn die naar Nederland komen. Wij hebben het idee dat de NeVoBo een beetje met twee maten heeft gemeten. Daarom is het belangrijk dat voor de toekomst een duidelijk standpunt wordt ingenomen'. Met of zonder Hong, Olympus lijkt zonder problemen op de zesde achtereenvolgende nationale titel af te gaan. Weliswaar wacht het uitduel tegen Martinus in Amstelveen nog, maar voor meer dan setverlies lijkt de ploeg van Van Wijnen niet bang te hoeven zijn. Voor het Nederlandse vrouwenvolleybal, waar eentonigheid in de competitie al jaren troef is, is dat jammer. Het Sneker publiek weet er, zeker na de 'absolute topper' van gisteren alles van.