Vijf fruittelers vergiftigd na gebruik pesticiden

ALKMAAR, 12 febr. - Een onderzoek naar de samenhang tussen arbeidsomstandigheden en gezondheid bij 21 fruittelers in Noord-Holland heeft opgeleverd dat vijf van hen ooit een min of meer ernstige vergiftiging door bestrijdingsmiddelen hebben meegemaakt. Volgens een van de onderzoekers, de bedrijfsarts G. van der Laan, is de werkelijke situatie vermoedelijk nog ernstiger. De 21 zijn namelijk allen bestuursleden van een fruittelersorganisatie, die in het algemeen beter dan anderen bekend zouden zijn met de gevaren van landbouwgif. Het onderzoek werd afgelopen zomer uitgevoerd door de Bedrijfsgezondheidsdienst Alkmaar in samenwerking met de Landbouwuniversiteit van Wageningen en betrof eenmansbedrijven in de sector appels en peren in West-Friesland en de Beemster. Na het onderzoek zijn nog diverse ernstige gevallen van vergiftiging aan de Bedrijfsgezondheidsdienst gemeld. In het voorjaar van 1989 werd een Westfriese fruitteler, die zonder beschermende kleding met de gifspuit had gewerkt, bewusteloos in een schuur gevonden. Later is hij weer opgeknapt.