Verpleging kondigt hard standpunt aan bij CAO-onderhandelingen

UTRECHT, 12 febr. - De vakbonden en de werkgevers kunnen bij de komende CAO-onderhandelingen in het ziekenhuiswezen een hard standpunt verwachten van de Verpleegkundigen en Verzorgenden In Opstand (VVIO). Dat bleek zaterdag op een manifestatie van de VVIO in Utrecht. De besprekingen over een nieuwe arbeidsovereenkomst voor de 200.000 werknemers in de ziekenhuizen beginnen op 22 maart.

Volgens VVIO-woordvoerder P. Holleman liggen vraag en aanbod bij de CAO-onderhandelingen net als vorig jaar ver uit elkaar. De overheid denkt aan een loonsverhoging van 2,3 procent, de vakbonden zitten op zes procent en zowel VVIO als de Nederlandse Maatschappij voor Verpleegkunde (NMV) eist acht procent. De VVIO reikte de achterban zaterdag alvast vragenformulieren uit om te peilen naar welke actievormen de voorkeur uitgaat.

VVIO-bestuurslid F. Bolhuis noemde zaterdag de CAO voor het ziekenhuiswezen van vorig jaar 'in meerdere opzichten een gemiste kans'. Niet alleen bleef de loonsverhoging ver achter bij de eis, ook maatregelen om de werkdruk te verlichten bleven uit. 'Terwijl heel Nederland overliep van begrip voor onze acties tegen de te lage lonen en de te hoge werkdruk, gebeurde er bitter weinig. We mochten ons eigen spaarvarken kapot slaan', aldus Bolhuis.

Uit vorig najaar gepubliceerd onderzoek blijkt dat de werkdruk in de gezondheidszorg fors is gestegen. Op de verpleegafdelingen moeten steeds minder mensen steeds meer werk doen. De gemiddelde verpleegduur daalt en patienten hebben door de vergrijzing intensievere zorg nodig. Het aantal ziekmeldingen van werknemers in de gezondheidszorg steeg vorig jaar met 7 procent.

De bijeenkomst herdacht tevens het begin van de acties in het ziekenhuiswezen, precies een jaar geleden. Uit ongenoegen met de bescheiden eisen van de vakbonden kwamen daarop toen 6.000 werknemers af. Nu waren dat er iets minder dan 1.000, door VVIO-woordvoerder P. Holleman de harde kern van de achterban genoemd.

De vakbonden AbvaKabo en CFO waren uitgenodigd de VVIO-achterban toe te spreken, maar dat bleek voor beide woordvoerders geen gemakkelijke taak. 'De stemming was vijandiger dan we hadden verwacht', aldus F. Vet van AbvaKabo. 'Maar ze ontlenen nu eenmaal hun bestaansrecht aan de idee dat de bestaande bonden het niet goed doen.' Bij de CFO toonde men zich tevreden over de uitnodiging het woord te voeren bij het VVIO, een groep die vorig jaar de samenwerking met de vakbonden verbrak. De boosheid afgelopen zaterdag kwam vooral uit de hoek van de werknemers in het Kruiswerk, waar men ontevreden is over het uitstel van de CAO-onderhandelingen. 'Wij hebben zaterdag geprobeerd duidelijk te maken dat de datum van die onderhandelingen inmiddels is vervroegd van mei naar begin april aanstaande', aldus K. van de Luitgaren namens de CFO. 'Maar ik vraag me af of de boodschap is overgekomen.' Volgens Vet van AbvaKabo lopen de verschillende CAO-onderhandelingen in het Kruiswerk nu min of meer gelijk op met die in de sector ziekenhuiswerk. Over de nu al getoonde actiebereidheid van de VVIO 'matigt de AbvaKabo zich geen oordeel aan'. Bijna 1.000 verplegenden en verzorgenden kwamen zaterdag bijeen in de Utrechtse Jaarbeurs. (Foto NRC Handelsblad/ Freddy Rikken)