Rostropowitsj na zestien jaar terug in vaderland

De cellist en dirigent Mstislav Rostropwitsj is gsiteren na een afwezigheid van zestien jaar teruggekeerd in zijn geboorteland Rusland. Honderden aanwezigen op het vliegveld van Moskou wierpen rode anjers naar de auto waarin Rostropowitsj, met boeketten bloemen in zijn armen, naar zijn hotel vertrok. Over de weg was een spandoek opgehangen met de woorden: 'Bravo Rostropowitsj. Dank, Solzjenitsyn'. De cellist had de schrijver vlak voor diens verbanning uit de Sovjet-Unie in 1974 gastvrijheid verleend in zijn huis buiten Moskou.

In hetzelfde jaar emigreerde Rostropowitsj naar de Verenigde Staten omdat hij onder het bewind van Breznjev, naar hij zei, zijn vak niet meer kon uitoefenen. In Washington werd hij dirigent van het National Symphony Orchestra. In 1978 ontnam de Russische regering hem zijn staatsburgerschap.

Mstislav Rostropowitsj, die werd geboren in Bakoe, zal de komende tijd concerten leiden in Moskou en Leningrad. Op het programma staat onder meer Tsjaikowsky's Symphonie Pathetique, het laatste muziekstuk dat hij dirigeerde voor hij de Sovjet-Unie in 1974 verliet. (foto AP)