Prijsindexcijfer gezinsconsumptie 2,1 pct omhoog

ROTTERDAM, 12 febr. - Het prijsindexcijfer voor de gezinsconsumptie, maatstaf voor de inflatie, is tussen midden december 1989 en midden januari 1990 gedaald met 0,2 procent. In een jaar tijd is de index met 2,1 procent gestegen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dank zij de uitverkoop werden vanaf midden december vooral kleding en schoeisel goedkoper, een jaarlijks terugkerend verschijnsel. Verder daalde de prijs van koffie. Brandstoffen (onder andere gas, benzine en dieselolie) werden duurder.

De cijfers van het CBS hebben als uitgangspunt het goederenpakket dat een werknemersgezin in 1985 kocht. Het betreft gezinnen met een gezinsinkomen beneden de loongrens van het ziekenfonds. Als de index voor 1985 op 100 wordt gesteld, staat de prijsindex 15 januari 1990 op 101,9.