Opleiding wielrensters gebrekkig

In het februari-bulletin van de wielerunie deed de nationale bondscoach Piet Hoekstra van de vrouwen een opmerkelijke oproep. De enthousiaste Fries, bezig aan zijn eerste seizoen, nodigde nog onbekende talenten uit zich voor een proefrit bij hem te melden 'omdat', aldus Hoekstra, 'ik te weinig informatie uit de regio krijg en ik er ervan overtuigd ben dat er toch klasbakken tussen die meiden fietsen, die mogelijk verloren gaan.' Heb je al reacties gehad? Zeker, al meer dan vijfentwintig. Het aanbod varieert van beginnelingen tot vrouwen die al lange tijd koersen. Ik wacht tot midden deze week op nog meer telefoontjes en brieven en dan ga ik orienterende gesprekken voeren. Daarvoor hoeven de meisjes niet naar mij in Onstwedde te komen, ik zoek ze op.

Hoe is het idee van de oproep ontstaan? Het is een logisch gevolg van mijn ervaringen van de vorige competitie, toen ik enkele potentiele toppers min of meer toevallig tegen het lijf liep. Dan bedoel ik Manon de Rooy, een tenger typetje van wie niemand wist dat het bestond, en Vanessa van Dijk. De laatste ontmoette ik in april in een Franse etappewedstrijd, waar ze als individuele renner meedeed. Ze vroeg onze selectie om handtekeningen. Later op de dag zag ik Vanessa met de besten mee klimmen. Het vervolg is bekend: het sprietje kwalificeerde zich voor het wereldkampioenschap in Chambery.

Waarom blijven talenten dikwijls zo lang onzichtbaar? Omdat er een stukje opleiding ontbreekt. Veel meiden zitten bij hun clubs in een verloren hoekje, doordat ze alleen zijn of met hun tweeen. Ze zijn te veel op zichzelf aangewezen. Mijn bedoeling is de geschikte rijdsters die zich nu aanmelden de basis-elementen bij te brengen. Het begint met het bijhouden van een dagboek en het zelf meten van de polsslag. Ik houd vervolgens een goed oog op hen. Ik hoop dat er zich onder die vijfentwintig een aantal bevindt dat het de top, inclusief de nationale selectie van acht rijdsters die momenteel misschien wel te veel aandacht krijgt, lastig kan maken. In elk geval wil ik getalenteerde gegadigden de kans geven mee te doen aan nuttige buitenlandse wedstrijden.