Onderzoek naar leeftijd als criterium harttransplantatie

ROTTERDAM, 12 febr. - Er moet een onderzoek komen naar de vraag of de leeftijdsgrens van 55 jaar bij harttransplantaties mag worden beschouwd als medisch criterium. De Nederlandse Hartstichting is bereid zich financieel garant te stellen voor de uitvoering van een dergelijk onderzoek. Kosten van transplantatie bij tien mensen boven de 55 jaar en verdere kosten zullen indien noodzakelijk door de Hartstichting worden gefinancierd, aldus voorzitter dr. W. Stiggelbout.

Vorige week lekten gegevens uit over het protocol harttransplantaties, dat begin deze week naar staatssecretaris Simons (volksgezondheid) werd gestuurd. Onder meer op grond van dit protocol, opgesteld door deskundigen uit de harttransplantatieteams van Leiden en Rotterdam, zal Simons beslissen of harttransplantatie al dan niet als verstrekking in het ziekenfondspakket komt. Gezondheidsraad en Ziekenfondsraad hebben hierover al positief geadviseerd. Overigens werd in het advies van de Gezondheidsraad de leeftijdsgrens van 55 jaar als medisch criterium betwijfeld. Volgens prof. dr. H. Rigter, secretaris van de raad, wordt op dit moment overleg gevoerd met de transplantatieteams over de wetenschapppelijke houdbaarheid van het leeftijdscriterium.

Volgens Stiggelbout, zelf cardioloog, is men het er in medische kringen niet over eens of resultaten met harttransplantatie boven de 55 jaar minder zijn dan die bij jongere patienten. 'Mocht er uit het onderzoek, dat wij eventueel bereid zijn te financieren, inderdaad blijken dat er geen wezenlijk verschil in resultaat is, dan moet de chirurg onafhankelijk van de leeftijd kunnen bepalen of hij al dan niet behandelt', aldus Stiggelbout.

Loslaten van de leeftijdsgrenzen leidt volgens recente schattingen van de Gezondheidsraad tot bijna een verdubbeling van de vraag, dat wil zeggen 320 a 480 gevraagde transplantaties per jaar. Het grootste probleem is op dit moment het aanbod van donorharten. Vorig jaar werden er volgens Eurotransplant 99 aangeboden, waarvan er 20 naar het buitenland gingen, een aantal niet geschikt bleken en bij een aantal andere geen toestemming door nabestaanden werd gegeven. In totaal werden 43 harttransplantaties in Nederland verricht.