Noorden wil Evenhuis als pleitbezorger

ASSEN, 12 febr. - Oud-staatssecretaris A. Evenhuis (VVD) wordt genoemd als eventuele 'lobbyist' voor de drie noordelijke provincies bij de Europese Gemeenschap in Brussel. Er is hem echter nog geen officiele uitnodiging gestuurd om over die post te komen praten. Evenhuis trad in de zomer van 1989 af als staatssecretaris van economische zaken, nadat hij door problemen met een hypothecaire lening in politieke moeilijkheden was geraakt.

De provinciale besturen van Groningen, Drenthe en Friesland overwegen al geruime tijd een eigen man in Brussel te stationeren om hun belangen bij de EG te behartigen. Coordinator van dat plan is de Drentse gedeputeerde H. Weidgraaf, die via een woordvoerder laat weten dat bij intern overleg omtrent Brussel inderdaad de naam Evenhuis is gevallen. Van direct contact met de voormalige bewindsman zou nog geen sprake zijn.

Evenhuis zelf, woonachtig in Meppel, geeft als commentaar: 'Ik weet van niets en wacht rustig af'.

Over de vraag of hij zo'n post in Brussel zou ambieren, wil hij zich niet uitlaten: 'Voorlopig heb ik me een half jaar de tijd gegeven om niets te doen'. Van de drie noordelijke provincies heeft Groningen op de begroting al geld uitgetrokken voor de 'lobbyist' bij de EG. Drenthe heeft een principe-toezegging gedaan, terwijl Friesland hierover volgende week een beslissing neemt.