Muiterij bij gaullisten onderdrukt

PARIJS, 12 febr. - De muiterij in de Franse gaullistische partij is gisteren maar net onderdrukt. Voorzitter Jacques Chirac werd door zijn aanhang voor de vijfde maal herkozen, dit maal met 68,62 procent van de stemmen. De burgemeester van Parijs had zelf 66,6 procent als minimum gesteld voor zijn aanblijven. Chirac heeft de Rassemblement pour la Republique (RPR) in 1976 opgericht als opvolger van De Gaulle's Union pour la Nouvelle Republique (UNR). De aanvoerders van de muiters, Charles Pasqua, oud-minister van binnenlandse zaken en Philippe Seguin, oud-minister van werkgelegenheid, verweten Chirac een te slome leiding van de partij. Pasqua schreef in een brief aan Chirac: 'De RPR heeft maar een probleem en dat ben jij'.

Beide oud-ministers wilden de partij weer haar oude gaullistische uitstraling geven. In feite kwam hun pleidooi neer op een onafhankelijke buitenlandse politiek, minder integratie in de EG en veel trompetgeschal over de grandeur van Frankrijk.

Twintigduizend leden waren gisteren met bussen en treinen uit het hele land naar het vliegveld Le Bourget bij Parijs gekomen om Chirac te redden als leider van het Franse gaullisme. Een punt van kritiek op Chirac is ongetwijfeld terecht: sinds zijn smadelijke nederlaag tegen president Mitterrand in 1988 heeft de oud-premier niet meer zijn oude rechtse imago en vechtlust teruggevonden. Chirac schippert tussen liberalisme en het rechts-extremisme van Le Pen en twijfelt duidelijk aan zijn kansen als presidentskandidaat.

De verdeeldheid in de RPR is nog lang niet bedwongen. Ter rechterzijde hebben Pasqua en Seguin aangekondigd door te gaan met hun acties voor revitalisering van de partij. Op de linkervleugel van de partij komplotteert Michel Noir, de burgemeester van Lyon, ten gunste van een grote eenheidspartij van de oppositie, waarin gaullisten, liberalen, christendemocraten, radicalen en republikeinen verenigd moeten worden. De meerderheid van de RPR is daar rabiaat tegen. Zij wil het gaullisme als onafhankelijke partij behouden. Voorlopig nog onder Chirac.

    • Peter van Dijk