Maradona draagt de overwinning van Milan op aan trainer Sacchi

ROME, 12 febr. - Het gebaar was symbolisch voor de berusting waarmee de spelers van Napoli gisteren na de wedsdtrijd tegen AC Milan het San Siro stadion verlieten. Na de 3-0 nederlaag ging Diego Maradona naar Milan-trainer Sacchi toe om hem zijn shirt te geven. 'Dit Milan is onweerstaanbaar', zei Maradona, 'en dat is de verdienste van zijn trainer. Milan was steeds in balbezit, we werden ieder keer op eigen helft vast gezet. Wij konden niets doen.'

Gelaten vatte de Argentijnse spits het eenrichtingsverkeer in de wedstrijd samen. De lof voor de absolute hegemonie van de thuisclub ging volledig naar Sacchi. 'Dat is een zeer grote trainer, ' aldus Maradona. 'Hij vormt de ware kracht van Milan.' Door deze overwinning is Milan in de serie A met nog tien wedstrijden te spelen op gelijke hoogte gekomen met Napoli. De rest van de competitie wordt een tweestrijd tussen Milan en Napoli, de achtervolgers Sampdoria en Inter staan op vier punten achterstand. Milan heeft daarbij het probleem dat het ook nog in de strijd om de Europa-Cup is verwikkeld. 'Wij hebben het kampioenschap in onze handen want we hebben laten zien dat we beter zijn, ' zei Marco van Basten, maker van het derde doelpunt, na afloop. 'Maar we moeten met beide benen op de grond blijven staan. Er kan nog van alles gebeuren.'

Het was immers nog maar vier dagen geleden dat Milan een punt verspeelde tegen nummer laatst van de ranglijst, Verona.

Klap

Napoli heeft het nog grotere probleem dat het de psychologische klap van de verdiende nederlaag van gisteren moet overwinnen. Daarom had Napoli-trainer Bigon zijn glimlach opgezet toen hij uit de kleedkamers kwam. We staan quitte, want thuis had Napoli met 3-0 gewonnen, zei hij. Milan en Napoli staan nu gelijk in punten. 'Wij hebben met opgeheven hoofd het veld verlaten en we beginnen van voren af aan.'

De eerste test is woensdag, als Napoli thuis opnieuw tegen Milan speelt, voor de Italiaanse beker.

Bigon moest toegeven dat zijn ploeg er gisteren in negentig minuten nauwelijks aan te pas is gekomen. Doelman Pazzagli van Milan had niets te doen. Door de constante pressing van Milan en doordat Colombo en Evani de verdediging van Napoli openscheurden door over de vleugels te spelen, is de zege van Milan eigenlijk nooit in gevaar gekomen. Ook al was het bij rust nog 0-0. Twee minuten in de tweede helft brak Massaro de weerstand van Napoli. Later scoorden Maldini en Van Basten.

Alle drie de doelpunten werden met het hoofd gemaakt. Logisch, want op dit kale veld is nauwelijks met de voeten te spelen, zei Van Basten. Sacchi was na afloop een en al glimlach en sprak van 'de beste wedstrijd van dit jaar'. In een opwelling zei hij: 'Ik ben blij dat 23 buitenlandse tv-zenders de wedstrijd hebben uitgezonden, zodat de voetballiefhebbers uit heel de wereld hebben kunnen zien waarom Milan de Europa-Cup en de wereldbeker heeft gewonnen.' Ook clubvoorzitter Berlusconi, die als eregast Cesare Casella naast zich had, een Milan-supporter die twee jaar werd ontvoerd en twee weken geleden is vrijgelaten, was bijzonder tevreden. En dan te denken dat Gullit er niet eens bij was, zei hij, eraan herinnerend dat het publiek een paar keer Gullits naam had gescandeerd. De enige schaduw voor Milan over de wedstrijd vormde de knieblessure waarmee Roberto Donadoni nog voor rust moest worden gewisseld. Donadoni is hierdoor twee weken uitgeschakeld en mist ook de vriendschappelijke wedstrijd volgende week tussen Nederland en Italie.

    • Marc Leijendekker