Landskampioen begint getergd aan duel met NEC: 6-0; Querulanten PSV staan op scherp

EINDHOVEN, 12 febr. - Het intern verscheurde PSV bewees zaterdagavond dat een gebrek aan collegialiteit niet per se hoeft te leiden tot sportieve wanprestaties. Met een 6-0 zege op NEC rekenden de Eindhovenaren voor even af met de boze buitenwereld, die nog altijd op de loer ligt maar daarmee volgens assistent-trainer Hans Dorjee slechts helpt de duurbetaalde voetbalquerulanten op scherp te zetten. 'Al de negatieve uitlatingen van de afgelopen weken hebben ervoor gezorgd dat we tenminste weer getergd aan een wedstrijd begonnen'. PSV gedroeg zich voorbeeldig als het schooljongetje dat kort tevoren in de hoek heeft gestaan. Voorin deed Wim Kieft zijn uiterste best het ongelijk van Gerald Vanenburg te bewijzen. In de achterlinie poogde Ivan Nielsen zich tegenover de technische staf waar te maken. Nielsen moest zijn overdadige inzet in de twintigste minuut bekopen met een gele kaart toen hij Henk Grim hardhandig een halt toeriep. Met zijn derde bestraffing verzekerde de Deen zich alvast van een tribuneplaats in Amsterdam, waar Ajax volgende week probeert de schande van Maastricht uit te wissen. Die ontmoeting moet PSV definitief in rustiger vaarwater brengen.

Speelbal

NEC fungeerde zaterdagavond als ideale speelbal om het geschonden zelfvertrouwen op te vijzelen. Al na vijf minuten maakten de 23.100 toeschouwers zich op voor een langverwacht voetbalfeest toen Chovanec voor zijn tweede competitiedoelunt tekende. Twintig minuten later resulteerde een een-tweetje tussen de elkaar louter als voebalcollega's beschouwende Kieft en Vanenburg in een treffer van Romario. De tot man van de wedstrijd uitgeroepen Braziliaan zou in de tweede helft nog een doelpunt op zijn toch al imposante palmares (inmiddels 21 goals) bijschrijven. De rest van de produktie kwam op naam van Ellerman, Kieft en Boerebach.

De snelle omwenteling na de deceptie tegen Roda JC had volgens Dorjee alles te maken met de uitkomst van de talrijke gesprekken in het Eindhovense kamp. 'Dit was het echte PSV. Het moet duidelijk zijn dat alles is uitgepraat, anders hadden we vanavond nooit zo kunnen spelen'.

Bovendien bewerkstelligden de badinerende opmerkingen van de laatste weken over de interne twisten bij de landskampioen volgens Dorjee een versnelde metamorfose bij de PSV'ers. 'Al die vernederingen in de pers hebben natuurlijk ook een positieve uitwerking gehad. Voetballers kijken zo'n benadering even aan, maar laten zich niet zomaar neersabelen. Dat bleek vanavond wel op het veld; er was agressie, werklust', filosofeerde de assistent-coach.

Bij die visie sloot NEC-trainer Leen Looyen zich na afloop aan. De Nijmeegse oefenmeester zocht nauwelijks naar excuses voor het pak slaag dat zijn team had moeten incasseren, al voerde hij wel aan dat het tijdstip van de ontmoeting met de Eindhovense ploeg uiterst ongelukkig was. 'Juist in deze fase moet je niet tegen PSV uitkomen, dat staat weer op scherp'.

    • Leon van Eijndhoven