In mijn wijk geen stadion

Er wordt zelden over geschreven, ook al blijft het ongewoon. Supporters van zogenoemde risicoclubs die, geescorteerd door een peloton ME-ers, als een ordeloze colonne van het NS-station naar een voetbalstadion worden gevoerd. De goeden en de kwaden over een kam geschoren en daardoor om zeer uiteenlopende redenen geagiteerd. Meestal blijft het bij wat beledigingen van het gezag, een omgegooide bloembak of een verbogen verkeersbord. De angstaanjagende indruk die zo'n tafereel op omwonenden moet maken wordt dan ook maar al te gemakkelijk weggestreept tegen het toch weer meevallende schadebedrag.

De bewoners van de Schiedamse wijk Bijdorp weten het echter nog maar al te goed: hoe de aanhang van FC Den Haag door hun straten werd geleid. In goede banen, dat wel. Op weg naar sportpark Harga, waar SVV haar thuishaven heeft. Althans momenteel, want nu het de eerste divisieclub voor de wind gaat en de hoogste nationale voetbalklasse binnen handbereik is, wil sponsor/voorzitter John van Dijk voor zijn club een nieuw stadion neerzetten. In Bijdorp.

In het bestemmingsplan werd gerept van groenvoorzieningen, maar de bewoners van de omliggende wijken konden niet voorzien dat een voetbalveld ook onder die noemer zou vallen. 'Toch voerde de gemeente dat aan op een hoorzitting', zegt de voorzitter van de wijkvereniging. 'Maar het wordt volgens mij toch iets anders als er een stadion omheen wordt gebouwd waar tienduizend mensen op de tribune kunnen zitten.' Na de regionale woonwagenkampen en de opvangcentra voor asielzoekers staat er een andere voorziening op de zwarte lijst van met name de eigen woningbezitter. 'Een voetbalstadion in een woonwijk. Dat is toch te gek voor woorden', zegt de woordvoerder van wijkbewoners, die vrezen dat de waarde van hun huizen zal dalen.

Op een hoorzitting voerde wethouder L. Hafkamp vorige week aan dat eventuele problemen op de nieuwe lokatie beter te beheersen zullen zijn dan nu bij Harga met zijn vele in- en uitvalswegen. 'Men roept drama's op die ergens anders zijn gebeurd en zegt dat het hun ook kan overkomen', meent wethouder Hafkamp, geschrokken van het hevige verzet. Vernield hebben supporters in Schiedam, zegt hij, nog niets. Behalve dan de herinnering aan tijden dat voetbal nog gezellig was.

PdJ