Bokswereld op zijn kop na omstreden nederlaag Tyson

TOKIO, 12 febr. - De mythe is doorbroken. Mike Tyson, de onverslaanbaar geachte wereldkampioen boksen in het zwaargewicht, werd zaterdagnacht in het 'Tokio Dome' door zijn landgenoot James 'Buster' Douglas verrassend van zijn voetstuk gestoten, maar de spectaculaire overwinning van Douglas was even sensationeel als omstreden. Na afloop van het gevecht diende het management van Tyson een officieel protest in tegen arbiter Octavio Meyrian. De Mexicaan paste in de achtste ronde bij een knock-down van Douglas op foutieve wijze de regels betreffende het tellen toe. Het Tyson-kamp kreeg bijval van de twee belangrijkste boksorganisaties WBC en WBA. De beide bonden weigerden de wereldtitel van Douglas te erkennen.'Iron Mike' ging halverwege de tiende ronde van zijn tiende titelgevecht neer na een zware rechtse opstoot van Douglas.

De 29-jarige Amerikaan zette met zijn dertigste profzege de bokswereld op zijn kop. De uitdager liep in de slotfase van de achtste ronde tegen een zware opstoot aan en ging neer. Vlak voor de tiende tel van Meyrian wankelde Douglas overeind. De gong redde hem op dat moment van een vrijwel zekere nederlaag. De arbiter gaf later ronduit toe een cruciale fout bij het uittellen van Douglas te hebben gemaakt. De Mexicaan startte zelf met tellen, terwijl hij het ritme van de officiele tijdwaarnemer, die eerder met het tellen was begonnen, had moeten overnemen. Video-beelden wezen uit dat het dertien seconden duurde voor Douglas weer rechtop stond. 'Ik ben al 22 jaar scheidsrechter', liet de arbiter weten. 'Ik ben een man van eer en ongelukkigerwijs heb ik een menselijke fout van honderd procent gemaakt.' Beide boksers verlieten Tokio vandaag vlak na elkaar: Tyson vloog naar New York, Douglas naar Chicago. Van hen kwam geen commentaar. Tyson vertelde alleen aan een vertaler, die de boodschap doorsluisde naar Japanse journalisten: 'Ik wil niet over het gevecht praten. Ik houd van de Japanners omdat ze eerlijk zijn, en ik zou het heerlijk vinden nog eens terug te komen.' Voorzitter Jose Sulaiman van de World Boxing Council (WBC): 'Tot 20 februari is niemand wereldkampioen zwaargewicht. Op die dag vergader ik met de rest van het bestuur.'

Op 18 juni zou Tyson in Atlantic City tegen Holyfield in de ring verschijnen, in een gevecht met een totale pot van bijna 160 miljoen gulden. Ook waren er al plannen voor een 'vrijheidsgevecht' van Tyson in Berlijn.

Revanche

Douglas gunt Tyson een kans op revanche. De ex-kampioen zal, indien Douglas titelhouder blijft, echter gewoon op zijn beurt moeten wachten. De in Tokio aanwezige Evander Holyfield, die tegen Tyson zou hebben gebokst als hij zijn titel had behouden, is de eerste kandidaat-uitdager. In de kleedkamer van Douglas opende financier Donald Trump meteen de besprekingen met het management van de nieuwe kampioen. Tyson toonde zich in de Japanse hoofdstad een slecht verliezer. Hij verscheen niet op de aangekondigde persbijeenkomst. 'Ik voel me nog steeds de kampioen', mompelde hij slechts. Ontluisterd verliet Tyson het stadion, omringd door agressieve bodyguards die niemand in de nabijheid van hun baas duldden.

Douglas, die in zijn profcarriere vier nederlagen incasseerde, klom als het 38ste slachtoffer van het krachtmens Tyson de ring in. Niemand had rekening gehouden met een troonswisseling. Zeker de trotse titelhouder niet, die in de aanloop naar het duel geen greintje ontzag had getoond voor zijn zes jaar oudere opponent. 'Dat respect zal James tijdens het gevecht wel afdwingen', bitste coach Jonhson bij de weging, die voor beide boksers niet optimaal uitviel. Douglas (101,6 kilo) zat bijna vier kilogram boven zijn ideale gewicht, Tyson ruim een. De arrogante kampioen tartte het Douglas-kamp door acht minuten te laat bij de weging te verschijnen.

Tyson leek in de eerste schermutselingen weinig last te hebben van de onophoudelijke stoten op zijn lichaam. De titelverdediger wekte slechts de indruk zich geen raad te weten met de offensieve taktiek van Douglas. Pas in de vierde ronde kon hij zijn tegenstander enigszins onder druk zetten. Mede door een snelle serie stoten vlak voor de gong boekte Tyson zijn eerste ronde-succes.

Herkansing

Douglas kwam sterk terug. Bij het einde van de vijfde ronde was het linkeroog van Tyson gezwollen, bij het begin van de achtste zat het vrijwel dicht. Die handicap weerhield 'Iron Mike' er niet van Douglas een paar seconden voor de gong met een spetterende opstoot naar het canvas te sturen. Douglas kreeg, met dank aan de arbiter, een herkansing. 'Ik lette even niet op', kon Douglas na afloop glimlachen om zijn zware knock-down. 'Het was een goede treffer van Tyson, maar ik was niet echt van de kaart.'

In de negende en tiende ronde zag de uitgebluste Tyson door zijn linkeroog niets meer. Douglas rook zijn kans. In de tiende ronde ging de conditioneel sterke uitdager voluit. Hij dreef Tyson in de hoek en forceerde zijn overwinning met een keiharde, beslissende combinatie.

Het 'Tokio Dome' was overigens niet uitverkocht. Speciaal voor dit gevecht had de organisatie het stadion uitgebreid. Van de 63.000 zitplaatsen bleven er 20.000 onbezet. De tegenvallende belangstelling had geen invloed op de gages van beide boksers. Douglas verdiende met het gevecht zes miljoen gulden. Tyson bedong het drievoudige. Bij een nieuw titelgevecht tussen beide boksers zullen die bedragen ongetwijfeld anders zijn verdeeld.