Wall Street stijgt licht

NEW YORK, 10 febr. - De aandelenkoersen op de effectenbeurs van New York zijn gisteren licht gestegen. De Dow Jones-index van dertig industriele fondsen sloot 3,82 punten hoger op 2648,20. Per saldo is de Dow deze week met 45,50 punten gestegen.

Het handelsvolume viel in vergelijking met de twee voorgaande dagen weer terug naar het niveau van het begin van de week. Er wisselden ruim 145 miljoen aandelen van eigenaar, waarbij 673 fondsen hoger sloten en 607 lager. Donderdag werden er nog 172 miljoen aandelen verhandeld.

Het begon allemaal enthousiast. In reactie op de geringe stijging van het kerncijfer van de Amerikaanse producentenprijzen (zonder meetelling van de energie- en levensmiddelenprijzen) over januari met 0,1 procent, gingen de obligatiekoersen omhoog en reageerden de aandelenkoersen na opening van de handel navenant. Weliswaar was de stijging van de producentenprijzen met 1,8 procent de grootste sinds november 1984, maar de financiele markten vonden de stijging van het kerncijfer met 0,1 procent belangrijker. 'Een geschenk aan de markt', aldus een handelaar.

De Dow bereikte een stand van veertien punten boven het slotniveau van donderdag, maar zakte daarna weer terug en belandde even in de min. In de middag, doordat de obligatiekoersen nog verder omhooggingen, trok de beursindex weer aan en noteerde 's middags als hoogste punt plus acht.

De dollarkoers is gisteren in New York gezakt. De munteenheid noteerde tegenhet slot van de handel f. 1,8785, een cent onder de slotkoers van f. 1,8890 in Amsterdam.