Verlies is voor Ajax streep door de rekening; MVV verkleinthoop van Amsterdammers op titel

MAASTRICHT, 10 febr. - Ajax kan zijn titelpretenties minimaal voor een week in de ijskast zetten. Na de nederlaag (1-0) van gisteren tegen MVV hebben de Amsterdammers zondag 18 februari in het Olympisch Stadion tegen PSV een goed resultaat nodig om in de race te blijven voor de landstitel. Met het oog op dit duel en de moeilijke bekerwedstrijd van woensdag in Geleen tegen Fortuna was het voor de technische leiding van Ajax weinig bemoedigend om te constateren dat de ploeg ondanks een veldoverwicht zo weinig kansen kreeg. MVV bleek zelfs in de counter gevaarlijker. Toen arbiter Van der Niet de wedstrijd beeindigde ging het team van trainer Sef Vergoossen dan ook triomfantelijk in polonaise van het veld. Vannacht namen de spelers van MVV op en rondom het Vrijthof vast een voorschotje op het carnaval. 'We zijn nog geen echte kampioenskandidaat', bekende een teleurgestelde Stefan Pettersson achteraf. 'Dat ben je alleen als je een serie van vier, vijf overwinningen kunt neerzetten. De prestatie tegen FC Twente blijkt toch weer een incident te zijn geweest. Het ontbrak ons vanavond aan agressiviteit en concentratie. Er was ook wel weinig ruimte om een goede aanval op te zetten.' Ajax kwam in de moeilijkheden toen MVV al in de zevende minuut op een 1-0 voorsprong kwam. Uit een vrije trap van Rob Delahaye schoof Alfons Arts de bal in de rechterhoek. De verdediger miste vorige week nog een strafschop tegen NEC. Arts: 'Eerst dacht ik nog dat Huub Driessen, de man van de vrije trappen aan de linkerkant, maar moest schieten. Plotseling zag ik dat ik de hoek voor het uitkiezen had. Het is overigens geen toeval dat we zo scoorden. Tijdens elke training oefenen we in kleine groepjes op het nemen van spelhervattingen voor het doel.'

Akkefietje

Na die fatale vrije trap nam Ajax het initiatief. Maar echte doelrijpe kansen leverde het dominante spel van de hoofdstedelijke ploeg niet op. Het vleugelspel, waarop de strategie van Ajax is gebaseerd, kwam totaal niet uit de verf. John van 't Schip had de grootste moeite om de meedogenloze Arts te passeren. Op de linkerkant bleek Bryan Roy, die bij elk balcontact werd uitgefloten wegens het akkefietje dat hij vorig jaar had met Guy Francois, zijn vorm van vorige week niet te kunnen benaderen. De voorzetten kwamen niet of nauwelijks aan en als de bal toch een goede zwieper maakte richting Stefan Pettersson, stond de boomlange Reginald Thal klaar om koppend op te ruimen. Tegen het einde van de wedstrijd zette Beenhakker twee extra spitsen in, waardoor Ajax MVV dus met vijf aanvallers te lijf ging. Dennis Bergkamp (voor de weer falende Ron Willems) en Ronald de Boer (voor zijn broer Frank) kwamen de gelederen versterken. Het effect was minimaal.

Met deze domper vers in het geheugen moet Beenhakker Ajax klaarstomen voor een belangrijke week. De bekercompetitie is voor de ploeg uit De Meer eigenlijk net zo belangrijk als de landstitel. Enkele dagen na het treffen met Fortuna wacht PSV. Winnen de Eindhovenaren dan is de kloof weer aanzienlijk. Beenhakker: 'De strijd om het kampioenschap wordt niet beslist in de onderlinge duels tussen Ajax en PSV. Het is een gegeven dat de topclubs dit seizoen abnormaal veel punten laten liggen. Het team met de minste verliespunten pakt de titel. De verschillen tussen PSV en Ajax zijn voor mij duidelijk. Wij hebben een ploeg die wel wil maar niet constant genoeg is. PSV kan het niet meer opbrengen om regelmatig te presteren.' En vervolgens er een kwinkslag aan toevoegend: 'Ik moet nog zien dat PSV van NEC wint.'

Bloedvorm

Ajax liep overigens in Maastricht tegen zijn vierde nederlaag van het seizoen op. De laatste dateert van 10 september 1989. PSV was toen in Eindhoven te sterk (2-0). MVV-trainer Sef Vergoossen zat vorige week in Amsterdam op de tribune toen Ajax korte metten maakte met FC Twente. 'Ik had dan ook niet verwacht dat wij vanavond konden winnen. Toen ik na die wedstrijd naar huis reed dacht ik: dat moet ons weer gebeuren, Ajax is in bloedvorm. Maar we hebben het tactisch goed aangepakt door te blijven aanvallen. Als je tegen deze ploeg een voorsprong met verdedigen probeert vast te houden ga je de boot in.' Leo Beenhakker kan het weekeinde benutten om een aantal zaken op een rijtje te zetten. Peter Larsson blijkt ook na de winterstop in de defensie een onzekere factor. Sonny Silooy, zijn gedoodverfde opvolger, mist nog wedstrijdritme om hem tegen PSV al te vervangen. Maar met Larsson opnieuw als bewaker van Romario hoeft Ajax al niet eens aan het duel met de landskampioen te beginnen. John van 't Schip mist een concurrent die hem scherp houdt. Beenhakker zou tegen zijn principes handelen als hij Bergkamp eens op rechts uitprobeert, maar de tijd is er rijp voor. De positie van schaduwspits blijft een probleem zolang Ron Willems niet kan aantonen waarvoor hij is aangetrokken. Ronald de Boer en weer Dennis Bergkamp zijn bruikbare alternatieven die nu recht hebben op een kans.

    • Erik Oudshoorn