Rotterdam krijgt toch beeld in Maas

ROTTERDAM, 10 febr. - Het beeld van Niek Kemps ter gelegenheid van vijftig jaar wederopbouw in Rotterdam komt er toch. Het beeld wordt zoals de bedoeling was in de Maas geplaatst, maar pas in 1995. Aanvankelijk vonden B en W van Rotterdam het beeld, dat in september zou moeten worden onthuld, te duur.

Het college van B en W heeft gisteren besloten twee miljoen gulden voor het beeld ter beschikking te stellen. Een deel van dit bedrag, anderhalf miljoen, komt uit de begroting voor de nieuwe stadsbrug over de Maas. Een procent van de begroting van grote infrastructurele werken moet worden besteed aan kunst. Het ministerie van WVC had al 1 miljoen gulden toegezegd als 'kado' aan het 650-jarige Rotterdam. B en W willen voor de resterende acht ton van de 3,8 miljoen gulden die nodig is om Kemps' panelen van geoxideerd koper in het water te plaatsen, fondsen werven in het bedrijfsleven.

B en W willen het beeld niet zoals gepland op 2 september aanstaande onthullen maar pas in 1995 als de nieuwe brug over de Maas klaar moet zijn. Op het Rotterdamse stadhuis gaat men ervan uit dat die brug er komt, maar dit is nog niet zeker.

Volgens het college moet met het beeld worden gewacht op de brug omdat de financiering er deels van afhankelijk is, omdat het nog niet zeker is waar de brug precies komt en hoe die er uit gaat zien en omdat er zo genoeg tijd is om het resterende bedrag bij elkaar te halen. Twee miljoen is voor de gemeente de maximale bijdrage, aldus het college.

Het ministerie van WVC, dat de 1 miljoen rijksgeld ter beschikking stelt, heeft zich volgens een woordvoerder al akkoord verklaard met het uitstel.

Het ontwerp van beeldend kunstenaar Niek Kemps werd oktober vorig jaar door een jury onder voorzitterschap van wethouder financien en kunstzaken J. Linthorst gekozen uit inzendingen van Nederlandse en buitenlandse kunstenaars. Bij de uitverkiezing stond al vast dat het beeld duurder zou zijn dan de begrote 1,8 miljoen gulden. Toen ambtelijke berekeningen uitwezen dat het beeld geen drie maar 3,8 miljoen gulden zou gaan kosten, wilde het college er maar helemaal van af zien. Nu is het dus op deze beslissing teruggekomen.