Overgewicht oorzaak opgave Greg LeMond

DURCAL, 10 febr. - Opvallender nog dan de zege van de Spanjaard Eduardo Chozas gisteren in de koninginnerit van de Ronde van Andalusie was de lijdensweg van wereldkampioen en Tour-winnaar Greg LeMond. De duidelijk te dikke Amerikaan zeulde zijn overgewicht - door insiders geschat op zeven kilo, door hemzelf op de helft - nog 90 kilometer lang tussen de andere gelosten mee en stapte toen af.

De vierde etappe, over 157 kilometer van Almerimar naar Durcal, voerde het peloton over vier cols, waarvan twee van de eerste categorie. Al snel bleek alleen Chozas, die de Ruta del Sol in 1983 al eens won maar wiens laatste aansprekende zege dateert uit de Tour van drie jaar geleden in Morzine, bij machte de verwachte afscheiding in het veld tot stand te brengen. Halverwege zette hij de aanval in. De enige met een redelijk antwoord was de Schot Robert Millar. Zijn achterstand op de streep bedroeg bijna anderhalve minuut. Millar werd gevolgd door een groepje van negen renners, van wie de Belg Luc Roosen de snelste was in het sprintje om de derde plaats.

De aanwinsten van Peter Post voor de Tour, Rooks en Theunisse, zochten elkaars gezelschap in een pelotonnetje, dat op 2.22 minuten na Chozas binnenkwam. De Oostduitser Uwe Ampler handhaafde zich hierin, evenals Tom Cordes en Luc Suykerbuyk.

In de algemene rangschikking nam Chozas de eerste plaats over van zijn landgenoot Miguel Angel Martinez op wie hij een voorsprong heeft van 36 seconden.

Vanderaerden

De Belgische sprinter Eric Vanderaerden uit de ploeg Raas boekte gisteren in de derde etappe van de Ster van Besseges opnieuw een dagsucces, maar raakte door een reglementsartikel de leiderstrui kwijt aan de Zwitser Othmar Hafliger. Bij aankomsten op een plaatselijk circuit met een lengte tussen de twee en vijf kilometer geldt de tijd van de eerste doorkomst. In Aramon moest nog een plaatselijk rondje worden gereden van vier kilometer. Ploegleider Paul Kochli wist dat en realiseerde zich de mogelijkheden. Hij stuurde Hafliger naar het front. Die reed bij de eerste doorkomst een paar meter voor het peloton uit en nam daardoor in de algemene rangschikking een voorsprong van twee seconden op Vanderaerden.

De Belg, nog onkundig van dat feit, versloeg in de eindsprint zijn landgenoten Carlo Bomans en Hendrick Redant, de grote animator van de etappe over 136 kilometer om de Grote Prijs van Aramon.

Na 51 kilometer ontstond bij de beklimming van een bergje een kopgroepje van dertien man dat stand hield tot de laatste col. Daardoor konden onder anderen Nico Verhoeven, Harrie Rozendal, Jac van der Poel en Vanderaerden bij komen.