'Meer hulp nodig voor Cambodja'

SCHIPHOL, 10 jan. - Cambodja heeft grote behoefte aan meer humanitaire hulp. Dat is een van de conclusies van een Nederlandse onderzoeksmissie die in opdracht van minister Pronk (ontwikkelingssamenwerking) in Cambodja de mogelijkheden heeft bekeken om de Nederlandse hulp aan Cambodja uit te breiden. Nederland geeft op dit moment tussen de vijf en zes miljoen gulden humanitaire hulp, die vooral via particuliere hulporganisaties komt.

De Nederlandse missie, die onder leiding stond van plaatsvervangend directeur generaal internationale samenwerking mr. J. J. A. M. van Gennip, keerde gistermiddag terug op Schiphol.

Volgens Van Gennip is het al jaren door oorlogen geteisterde land er slecht aan toe. 'Cambodja is een van de tien armste landen van de wereld. De levensstandaard is de afgelopen jaren gedaald met zestig procent.' Het ontwikkelingsproces wordt gedomineerd door de burgeroorlog tussen regeringstroepen van premier Hun Sen en het verzet bestaande uit de Rode Khmer, de nationalistische KPNLF en het ANS van prins Norodom Sihanouk. De distributie van hulpgoederen wordt daardoor ernstig bemoeilijkt. Krachtige inspanning van de internationale gemeenschap kan het vredesproces in Cambodja stimuleren, aldus Van Gennip.

Een van de grootste problemen van het land is het gebrek aan kader. Eenderde van de bevolking is volgens Van Gennip vermoord. Zo waren er voor het bewind van dictator Pol Pot nog 500 artsen, na vier jaar is dat aantal teruggelopen naar 45. Van Gennip zei dat onder de Cambodjaanse bevolking de vrees bestaat dat zij het slachtoffer wordt van de ontspanning tussen Oost en West. Beide blokken hebben in het verleden bijgedragen aan de deling van het land en het is de vraag in hoeverre Oost en West bereid zijn het land te helpen bij de opbouw.