Westen voert strijd op tegen witwassen drugsgelden

PARIJS, 9 febr. - Mijden de drugsbarons Frankrijk? Interessant in dit verband is de zogeheten kliniekenoorlog in Marseille. In deze affaire zijn twee artsen doodgeschoten. Eind januari een arts, die tegelijk burgemeester van een subgemeente van Marseille was en een steunpilaar van de 'grote' burgemeester van Marseille, Robert Vigouroux, ook al een arts. De arts-burgmeester werd doodgeschoten in opdracht van een andere arts, Armand Gallo, ook al gemeenteraadslid voor de partij van Vigouroux. Gallo had beweerd dat zijn vermoorde collega hem nog 135.000 gulden schuldig was. Om dat geld zat hij niet bepaald verlegen. Bij hem thuis vond de politie duizenden bankbiljetten ter waarde van bijna 80.000 gulden. De justitie, die narcotica-geld ruikt, trekt nu naarstig bankrekeningen van artsen en prive-klinieken in Marseille na. Van de eerder vermoorde arts was bekend dat hij een rekening in Zwitserland had. Dat burgemeester Vigouroux sinds 1983 driemaal op bezoek is geweest bij president Noriega in Panama, die in Amerika vastzit voor drugshandel, is ineens verdacht. Ook dat Noriega eenmaal in Marseille is geweest, nadat hij in Parijs het Legioen van Eer kreeg opgespeld (in 1987). En dat Vigouroux' vrouw, Marilyne, Panama alleen bezocht en in Parijs rondreed in de BMW van de Panamese ambassadeur. De directeur van de Waterleiding van Marseille, die een systeem van waterleidingen in Panama heeft aangelegd, had deze auto aangeschaft voor de ambassadeur. Deze zelfde directeur is tegenwoordig wethouder van Vigouroux.