Vredesteun

Een kleine onderneming kan alleen maar voortbestaan temidden van grote concurrenten als ze speciale hoogwaardige produkten maakt. Dat doet Vredestein niet. De doodstrijd van dit bedrijf is door staatssteun 15 jaar verlengd.

In 1971 ging Vredestein, na een gevecht tussen Goodyear en Goodrich, over in handen van de laatste. Een paar jaar later dreigde niettemin sluiting. Toen kocht de Staat in 1976 Vredestein, gaf meer dan f. 215 miljoen steun en de helft van de werknemers ging eruit. Maar Vredestein vond het staatstoezicht van waarnemer Molkenboer 'hinderlijk' en tien jaar later kwam Vredestein terug op de beurs, tenminste voor een stukje. De Staat hield zelf 49 procent.

Later, toen EZ haar portefeuille staatsbelangen begon te verkopen, wilden zowel Noro als de opkoopspecialisten Wolters en Schaberg dat restje Vredestein wel hebben. Maar de overheid verkocht niet. Vredestein wilde zelfstandig blijven.

Nu biedt oud-minister van financien Van der Stee als president-commissaris de onderneming te koop aan en azen beleggers op het karkas dat geld waard lijkt.

Want de koers van Vredestein (f. 22,50) staat nu zo'n beetje op een recordhoogte. Tenminste voor wie niet verder terugkijkt dan 12 maanden. In december 1986 werd Vredestein voor 31 gulden geintroduceerd door ABN, Amro en Mees en Hope die toen al moeite hadden de stukken te slijten.

Gist-Brocades

Niet alleen overheidssteun voor ten dode opgeschreven bedrijven loopt verkeert af, ook steun voor veelbelovende ondernemingen verlengt soms alleen maar de periode dat een bedrijf zelfstandig blijft.

Overnamegeruchten rond Gist-Brocades zijn ouder dan de fascinatie van beleggers met biotechnologie, maar als Gist ooit kwetsbaar is geweest dan is dat nu.

De aandelenkoers is bijna terug op het dieptepunt van na de beurskrach van 1987, toen de koers in korte tijd halveerde. Erger nog: een aandeel Gist is nu minder waard dan eind 1983 toen de onderneming voor het laatst met een emissie kwam. In de tussentijd heeft Gist wel met overheidssteun, de zogenoemde 'winnerssubsidie', een investeringsplan van 1 miljard gulden uitgevoerd. Gezien de koersontwikkeling acht de beurs dat weggegooid geld, dat geen rendement op zal leveren.

Dus moet men in Delft met extra aandacht hebben gekeken naar de prijs die Hoffmann-La Roche voor biotech-boegbeeld Genentech wil betalen: 80 procent meer dan de - net als bij Gist - afgelopen twee jaar gehalveerde beurskoers. Hoffman belooft ook de onderzoeksinspanningen met een miljard gulden te steunen. Dat soort investeringen zijn essentieel om marktposities te behouden. Zeker als Gist zowel in voeding als medicijnen actief wil blijven.

Heineken

De industriebonden hebben tot nu toe zeer gematigd gereageerd op de plannen van Heineken om meer dan 15 procent van de banen in de zeer winstgevende Nederlandse activiteiten te schrappen.

Dat terwijl een brouwer op een moment in het jaar het kwetsbaarst is voor acties. Dat is vlak voor de carnaval. Het zal toch niet zo zijn dat de van oudsher alcoholmijdende socialistische bond vreest voor klachten van leden in andere bedrijven wanneer de biertoevoer in gevaar komt.