'Vietnamezen weer in Cambodja'

ROTTERDAM, 9 febr. - Vietnamese militairen helpen het Cambodjaanse regeringsleger sinds enkele maanden bij de verdediging van Battambang. Dat zeggen Westerse waarnemers die de stad onlangs hebben bezocht.

Een van hen, de Franse journalist Jacques Bekaert, schrijft vandaag in Le Monde dat 'willekeurig welke winkelier of soldaat men aanspreekt, ze zeggen allemaal dat de Vietnamezen in november terug zijn gekomen'.

Een Cambodjaanse militair zei dat de Vietnamase soldaten 'buiten de stad zijn gelegerd' ; burgers spraken van 'zeer serieuze en gedisciplineerde' elitetroepen die 'ten minste 100 dollar per maand ontvangen'. Vietnam trok zich na een aanwezigheid van meer dan tien jaar op 26 september van het vorig jaar terug uit Cambodja. De terugtrekking is echter nooit internationaal geverifieerd en is door de meeste landen niet erkend. Premier Hun Sen zou daarna aan bondgenoot Vietnam om assistentie hebben gevraagd toen de guerrillastrijders van de Rode Khmer en prins Norodom Sihanouk aanzienlijke vorderingen maakten in het westen van Cambodja, bij de Thaise grens. Sihanouk kondigde deze week aan dat hij zich zal vestigen in het 'bevrijde deel' van Cambodja. De prins, die al in Bangkok is van waaruit hij over de grens zal gaan, heeft het Westen gevraagd hulpprojecten op te zetten in het door zijn troepen beheerste deel van het land.

Intussen is door Thaise legerkringen gemeld dat naar schatting 250 Cambodjaanse regeringsmilitairen in de havenstad Koh Kong tot muiterij zijn overgegaan. De ontevreden soldaten zouden winkels hebben geplunderd en regeringsgebouwen hebben vernield voordat ze op de vlucht sloegen. Het incident bevestigt vermoedens van Westerse waarnemers dat het moreel in het Cambodjaanse leger laag is.