Verkoop van tryptofaan afgeraden

ROTTERDAM, 9 febr. - De apothekersvereniging KNMP heeft alle apotheken geadviseerd de verkoop van middelen die het aminozuur tryptofaan bevatten onmiddellijk te staken. Tryptofaan is soms verwerkt in voedselsupplementen die door sommige richtingen in de alternatieve geneeskunde vaak worden voorgeschreven. Daarnaast wordt tryptofaan incidenteel in de psychiatrie tegen depressies en slaapstoornissen gebruikt, bijna altijd in de vorm van 5-hydroxy-tryptofaan. Maar tegen die stof is de waarschuwing volgens een woordvoerster van WVC niet gericht.

De waarschuwing volgt op een verkoopverbod in de Verenigde Staten. Daar zijn vorig jaar bloedafwijkingen geconstateerd bij mensen die het aminozuur als voedselsuppletie gebruikten. Na een verzoek om meldingen van bijwerkingen werd de lijst met klachten veel langer en er staan nu longklachten, huiduitslag, koorts, spier- en gewrichtspijn op. Inmiddels is de verkoop ook in West-Duitsland gestopt.

Volgens de KNMP is het niet duidelijk of het aminozuur zelf de boosdoener is. In gebonden vorm komt het immers in bijna alle eiwitten voor en krijgt iedereen het dagelijks binnen. De klachten zouden ook kunnen worden veroorzaakt door een verontreiniging van het preparaat.

Dat vermoeden bestaat ook bij P. van Doorn, bestuurslid van de vereniging Natuurprodukten Nederland (NPN), de organisatie van fabrikanten en importeurs van alternatieve geneesmiddelen. Hij wijst erop dat tryptofaan al twintig jaar in de VS op de markt is en er nooit klachten zijn gemeld. Van Doorn: 'Een oorzakelijk verband tussen de klachten en tryptofaan is dus nog niet aangetoond. Op dat punt gebeurt in de VS nog onderzoek.'

De NPN heeft begin deze week per brief alle handelaren dringend aangeraden de verkoop te stoppen. Volgens Van Doorn is de omzet van middelen met tryptofaan vrij gering.