Vanavond om 19.50 uur totale maansverduistering

ROTTERDAM, 9 febr. - Vanavond zal in Nederland van 19.50 uur tot 20.32 uur een totale maansverduistering te zien zijn. Bij een maansverduistering verdwijnt de maan in de schaduw van de aarde, waardoor de maan geleidelijk donker wordt. Bij een totale verduistering gaat de maan geheel schuil in de schaduw van de aarde, bij een onvolledige verduistering is er slechts een 'hap' uit de maan. De maan komt vanavond - in de schemering - om 17.29 op. Om 18.29 uur, dus net bij de eerste duisternis, zal mogelijk het eerste 'deukje' in de maan te zien zijn. Dit wordt allengs groter totdat om 19.50 de maan geheel is verduisterd. Dit blijft zo tot 20.32, waarna de maan weer geleidelijk beter zichtbaar wordt. Tijdens de volledige bedekking staat de maan ongeveer 20 graden boven de horizon in oostelijke richting.

Tijdens de verduistering vertoont de maan soms een rode gloed. Dit komt doordat het zonlicht in de aardse atmosfeer wordt afgebogen. Rood licht doet dit meer dan blauw licht.

Het is te hopen dat de maansverduistering vanavond goed te zien is. De eerstvolgende totale maansverduistering is pas over een kleine drie jaar, in de nacht van 9 op 10 december 1992. De vorige was op 17 augustus 1989. Als de omstandigheden goed zijn, valt ook het verschil tussen de kernschaduw en de bijschaduw te zien. In de kernschaduw wordt de zonneschijf volledig door de aarde afgedekt, in de bijschaduw slechts gedeeltelijk.