Van Basten: nieuwe jas plus twaalf miljard lire

ROME, 9 febr. - Met een brede grijns showde Marco van Basten gisteren zijn nieuwe jas aan de Italiaanse sportpers. 'Mooi he?' zei hij tegen de journalisten die hem stonden op te wachten aan de Via Turati in Milaan, zetel van AC Milan. Hij liet nog eens goed het dure etiket zien: wie een contract van drie miljoen per jaar gaat tekenen, kan zich wel wat veroorloven. De ondertekening gistermiddag was een formaliteit, nadat de advocaten van Milan en van Van Basten vorige maand overeenstemming hadden bereikt over de laatste details: huis, auto's en vliegtickets naar Nederland. De spits, topscorer in de Italiaanse competitie, krijgt een bedrag van ongeveer twaalf miljard lire in drie jaar, wat netto neerkomt op ongeveer drie miljoen gulden per jaar.

Daarnaast zal Van Basten reclame gaan maken voor Fininvest, de holding van Milan-voorzitter en tv-magnaat Silvio Berlusconi. Hij heeft ook nog bescheiden mogelijkheden om zelf reclame te maken. Van Basten praatte nauwelijks over zijn contract, maar des te meer over de wedstrijd komende zondag tegen Napoli. Als Milan wint, komt de ploeg op gelijke hoogte met de huidige lijstaanvoerder. Het San Siro-Stadion was twee uur nadat de kaartverkoop dinsdag begon al uitverkocht en de goedkoopste kaartjes, die van 16.000 lire, gaan op de zwarte markt van de hand voor 130.000 lire, bijna tweehonderd gulden. De Nederlandse spits voorspelde dat het voor hem een zware wedstrijd zal worden, omdat Milan gedwongen is aan te vallen en het veld in San Siro erg slecht is. Bovendien waarschuwde hij degenen die verwachten dat zondag de beslissing in de competitie valt. 'Er zijn nog tien wedstrijden te spelen, er kan van alles gebeuren.' Italiaanse kranten hebben geschreven dat veel supporters van Milan Gullit als idool hebben ingeruild voor libero Franco Baresi of voor Van Basten. Maar gisteren bleek dat de Milan-aanhang Gullit nog niet is vergeten. De sportkrant La Gazzetta dello Sport had een 'bel-uurtje' georganiseerd en de geblesseerde speler werd overstroomd met telefoontjes: mannen die zijn voorspelling voor zondag wilden weten en hem het beste wensten met zijn knie, meisjes van vijftien die vertelden dat ze onder zijn hotelraam hadden gestaan en vrouwen die zijn stem wilden horen. Maar de boodschap van Gullit over zijn knie was steeds dezelfde: in maart volgt een laatste onderzoek en dan weten we wanneer hij weer kan gaan spelen.

    • Marc Leijendekker