Obligatiehandel weet niet meer wat te doen

Op de Amsterdamse effectenbeurs sprongen de obligatiekoersen na de val van gisteren vanochtend fors omhoog. Beleggers weten niet hoe ze moeten reageren op de plannen voor een monetaire eenheid tussen beide Duitslanden.

AMSTERDAM. De obligatiemarkt op de Amsterdamse effectenbeurs is vandaag met sprongen omhoog gegaan. De jongste 8,25 procent staatslening noteerde omsteeks half twaalf zes dubbeltjes beter op 98,05. Handelaren typeren de obligatiemarkt op dit moment als hectisch. Wat vandaag zes dubbeltjes omhoog gaat, kan morgen zomaar acht dubbeltjes weer terugvallen, aldus een handelaar.

De ontwikkelingen rond de Duits-Duitse monetaire samenwerking liggen volgens hem hieraan ten grondslag. De recente geschiedenis kent een dergelijke ontwikkeling niet en 'we tasten dan ook in het duister over de gevolgen voor rente en inflatie'.

Op de aandelenmarkt waren de internationals dubbeltjes lager, terwijl KLM nog eens verder werd afgestraft voor haar slechte derde-kwartaalcijfers. Rond half twaalf moest de luchtvaartmaatschappij een verlies van f. 1,40 nemen op f. 35, na donderdag al f. 1,80 te hebben moeten inleveren. De iets lagere dollar en het afwachtende Wall Street drukten hun stempel op de internationals. TOKIO. Het Japanse Nikkei-gemiddelde van 225 aandelen verloor vanochtend 228,10 punten oftwel 0,6 % en kwam terecht op 37.288,14. Daarmee leverde Tokio de hele winst van de vorige beursdag weer in. Maar zoals de hele week was er ook vanochtend in Tokio weinig omzet. Er verwisselden 350 miljoen aandelen van eigenaar. Dat is de laagste dagomzet sinds augustus. In afwachting van de parlementsverkiezingen op 18 februari blijven beleggers aan de zijlijn staan. Mede omdat ze vrezen dat na de verkiezingen Japan zijn disconto verder zal verhogen. NEW YORK. Deaandelenkoersen op de effectenbeurs van New York zijn gisteren iets gestegen. Het Dow-Jonesgemiddelde van dertig industriele fondsen ging met 4,29 punten omhoog tot 2644,38. De omzet was behoorlijk. Er werden ruim 172 miljoen aandelen verhandeld tegen 183 miljoen woensdag. Het Dow-gemiddelde bereikte in de loop van de ochtendhandel een hoogste punt van ongeveer 25 punten boven het slotniveau van woensdag, maar moest terug onder invloed van een tegenvallend resultaat bij de veiling van langlopend Amerikaanse schatkistpapier. Daarbij kwam de Dow in het laatste handelsuur nog even in de min te staan. Met spanning wordt uitgekeken naar de publicatie van de Amerikaanse producentenprijzen over december vanavond, die volgens ramingen een sterke stijging zullen vertonen.

Bij het sluiten van de veiling van schatkistpapier bleek dat er maar achttien miljard dollar aan papier werd gevraagd bij een aanbod van tien miljard dollar. Desondanks was de markt niet ontevreden over het gemiddelde rentepercentage van 8,5 procent voor de aangeboden staatsobligaties.