'Niet op een been het paradijs in'

TEL AVIV, 9 febr. - Israels opperrabbijn Mordechai Eliahu heeft zich vanmorgen per helikopter naar het ziekbed van de stervende Ruth Trabelsi (84) in Tiberias laten vliegen om haar te overreden haar been te laten amputeren. De aan koudvuur lijdende vrouw weigert haar aangetaste been te laten afzetten omdat ze 'gaaf, op twee benen, in de gangen van het paradijs voor God wil verschijnen'. Deze persoonlijke interpretatie van de joodse godsdienst is bij Israels religieuze leiders niet in goede aarde gevallen. De rabbijnen leggen de door haar gekozen weg uit als zelfmoord, wat door de joodse religie streng is verboden.

Voor de opperrabbijn tussenbeide kwam bepaalde een Israelische rechtbank dat Ruth Trabelsi het recht heeft een levensreddende operatie te weigeren en dat de doktoren niet gerechtigd zijn daaraan te tornen. De rechtbank, die onder andere een psycholoog had ingeschakeld, meende dat zij zich volledig bewust is van de gevolgen van haar weigering zich te laten opereren.

Volgens de behandelende artsen de toestand van Ruth Trabelsi de afgelopen 48 uur zo ernstig verslechterd dat het de vraag is of opperrabbijn Mordechai Eliahu, zelfs als hij erin slaagt haar om te praten, haar leven nog kan redden.