Markies laat unieke zilverschat veilen

LONDEN, 9 febr. - Een schat aan zilveren voorwerpen uit de nadagen van het Romeinse keizerrijk is opgedoken in Engeland. De fraai bewerkte schotels, kommen en flaconnen, waarvan wordt vermoed dat ze voor 1980 uit het land van herkomst zijn gesmokkeld, worden later dit jaar door het veilinghuis Sotheby verkocht in opdracht van een van de rijkste mannen in Engeland, de markies van Northampton. Pogingen om de herkomst van de zilverschat te achterhalen hebben niet meer resultaat gehad dan de verzekering dat de zilveren voorwerpen tien jaar geleden legaal uit Libanon zijn uitgevoerd.

Archeologen spreken over een van de belangrijkste vondsten uit de Romeinse tijd die in deze eeuw zijn gedaan. De veertien voorwerpen uit de vierde tot vijfde eeuw zijn kunstig bewerkt, een teken dat ze waren bestemd voor een aanzienlijke familie, zo niet de keizer zelf. Sotheby weet niet meer dan dat ze zijn aangetroffen in een groot bronzen vat, waarvan wordt vermoed dat het in de zesde eeuw is verstopt in een kelder of een grot. Het is niet duidelijk of de vondst in Libanon zelf is gedaan. Het veilinghuis heeft bij 29 landen, die vroeger onder het Romeinse imperium vielen, geinformeerd of daar sprake was van diefstal van dergelijke stukken. Daarnaast heeft het inlichtingen ingewonnen bij Interpol, de UNESCO, de Internationale Stichting voor Kunstonderzoek en bij Europa Nostra.

De schat is naar verluidt in 1980 gevonden en via Libanon in 1981 in Zurich op de markt gebracht. Lord Northampton kocht de voorwerpen geleidelijk op via een bevriende antiekhandelaar. In de afgelopen acht jaar zijn ze ook nog te koop aangeboden aan het Getty-museum in Californie, waarbij de voormalige topman van Sotheby Peter Wilson zich garant stelde voor de authenticiteit van de stukken en voor hun archeologische belangrijkheid. Getty zag van de koop af, zonder overigens te weten dat Lord Northampton de verkopende partij was. Volgens de Britse krant The Independent zijn de stukken daarna nog aangeboden aan het Antikenmuseum in Berlijn en aan geinteresseerde particulieren.

De schat aan Romeins zilver zal later dit jaar in Zurich worden geveild, tenzij alsnog een eigenaar opduikt. Geruchten willen dat dat een land in Oost-Europa zou kunnen zijn. Sotheby heeft voor de veertien stukken een taxatiewaarde van 40 miljoen pond (ruim 150 miljoen gulden) genoemd, maar volgens experts zou de feitelijke verkoopprijs rond de 100 miljoen pond kunnen liggen.

    • Hieke Jippes