Makelaars pleiten voor een 'wooninformatiesysteem'

AMERSFOORT, 9 febr. - De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) pleit voor een nationaal wooninformatiesysteem waarin zowel gemeentelijke diensten huisvesting als makelaars informatie over woonbehoeften van consumenten moeten opslaan. Op die manier kan de beschikbare woonruimte beter worden verdeeld.

Dat zei Mr. G. Verhoef, lid van het bestuur van de NVM, gisteren op een congres van de Landelijke Vereniging van Huisvesters in Amersfoort. 'De gemeente zal bij haar beleid zeer veel voordeel van zo'n systeem kunnen hebben. Net zoals een commercieel bedrijf op grond van marktonderzoek bepaalt welke produkten zij moet gaan voortbrengen, zo kan een gemeente op grond van gegevens uit het wooninformatiesysteem bepalen welke doorstroming op gang moet worden gebracht en in het verlengde daarvan welke woningen aanvullend gebouwd moeten worden', aldus Verhoef.

Als voorbeeld noemde hij het uitwisselingssysteem dat onder makelaars bestaat. Door dit systeem kon de NVM vaststellen dat een grote behoefte bestaat aan de categorie woningen tussen de twee en drie ton. 'In mijn ogen kan het een zeer waardevol instrument zijn; het laat in ieder geval duidelijk zien dat voor een optimale woonruimteverdeling inzicht in de totale markt van cruciaal belang is. De NVM-makelaars, die vanuit hun dagelijkse praktijk vooral inzicht hebben in die segmenten waar de gemeente minder zicht op heeft, zullen hier van harte aan meewerken: een goed functionerende woonruimteverdeling komt uiteindelijk iedereen ten goede.'