Kohl wil in Moskou grote stap naar eenheid

BONN, 9 febr. - Bondskanselier Kohl hoopt dat het bezoek dat hij zaterdag aan Moskou brengt van beslissende betekenis zal zijn voor de verdere Duits-Duitse ontwikkeling. In Bonn is bekendgemaakt dat Kohl om de ontmoeting had gevraagd om politieke en economische vragen op de weg naar Duitse eenheid te bespreken. Kohl noemde begin vorige maand zo'n ontmoeting al 'waarschijnlijk en noodzakelijk'.

In de Westduitse hoofdstad wordt inmiddels gespeculeerd over de mogelijkheid dat het nog komt tot een Sovjet-Amerikaans-Duits gesprek in Moskou nu de Amerikaanse minister Baker daar op bezoek is.

Kohl en minister Genscher (FDP, buitenlandse zaken) willen Sovjet-leider Gorbatsjov en minister Sjevardnadze ook spreken over 'de dramatische situatie in de DDR', aldus de kanselier gisteren voor de Westduitse televisie. Hij hoopt zijn gastheren in de Sovjet-Unie ervan te overtuigen dat ook de Bondsrepubliek haar best doet bij te dragen aan de stabiliteit in Europa. Haar aanbod aan de DDR om nu tot een snelle monetaire en economische eenheid te komen heeft daarmee juist te maken. De bondsregering wil in verband met de precaire situatie in de DDR nu alle eerder voorziene tussenstappen op de weg naar Duitse eenheid overslaan. Zij wil dus niet meer streven naar een tussentijdse Duits-Duitse verdragsgemeenschap, zoals Kohl vorig jaar november nog in zijn tien-puntenplan voorstelde.

Sjevardnadze heeft gisteren in Moskou alvast aangekondigd dat de Sovjet-Unie bij dat plan zeven vragen aan de Westduitse bezoekers heeft. In Oost-Berlijn heeft Falin, de leider van de internationale afdeling van het Centraal Comite van de communistische partij, gisteren verklaard dat alle prognoses over de Duits-Duitse ontwikkeling 'wankel' zijn gebleken. Die ontwikkeling plaatst ook Moskou steeds voor verrassingen, aldus Falin, die Sovjet-ambassadeur in Bonn is geweest en vloeiend Duits spreekt. 'De Duitse eenheid komt, ja, als de Duitsers willen en de voorwaarden acceptabel zijn', aldus Falin. Een Duitse Alleingang moet worden vermeden, overigens is er over voorwaarden met de Sovjet-Unie te onderhandelen, bij voorbeeld later dit jaar op de geplande extra CVSE-bijeenkomst (Conferentie over veiligheid en samenwerking in Europa).

    • J. M. Bik