Belangstelling voor 30-jarige staatslening VVS beneden peil

NEW YORK, 9 feb. - De derde en laatste tranche van Amerikaanse staatsobligaties is gisteren slechter verlopen dan normaal. De belangstelling was beneden peil en het ministerie van financien werd daardoor gedwongen de rente een fractie op te schroeven.

Japanse instituten kochten volgens de eerste schattingen van handelaren ongeveer 15 tot 25 procent van de emissie van 10 miljard dollar aan 30-jaars-obligaties, veel minder dan de gebruikelijke 30 tot 40 procent.

De obligatiemarkt stuurt nu gemengde signalen uit. De grote belangstelling van zowel Amerikaanse als buitenlandse beleggers voor de 10-jaarsobligaties - die woensdag werden aangeboden - leek erop te wijzen dat beleggers verwachten dat de rente op korte termijn gaat dalen.

Maar het feit dat Japanse beleggers veel meer belangstelling hadden voor het drie-jaarspapier - zij kochten 30 tot 40 procent van de obligaties met een looptijd van drie jaar - is een teken dat zij niet al te veel vertrouwen hebben in het verloop van het Amerikaanse rentepeil op lange termijn en vrezen dat de rente op den duur zal stijgen.

Veilingen (emissies) van staatsobligaties zijn belangrijk omdat zij aangeven hoe de lange rente zich ontwikkelt. Dat is van belang voor bedrijven, maar ook voor consumenten die hypotheken afsluiten en geld lenen voor auto's.

Gisteren werd voor 10 miljard dollar obligaties slechts 18,4 miljard aan biedingen ontvangen. Normaal is een verhouding van een op twee; alles daaronder is een slecht teken, zo luidt een vuistregel in de markt. Het verschil van 0,03 procent tussen het gemiddelde aangeboden rendement en het uiteindelijke rendement was een teken dat beleggers een hogere rente verwachtten dat het Amerikaanse ministerie van Financien bereid was te bieden.

De Amerikaanse obligatiemarkt verkeert deze maanden in een buitengewone situatie. De rente wordt niet meer alleen bepaald door binnenlandse factoren, maar ook door de rente in West-Duitsland en Japan. Dit is een weergave van het feit dat de Verenigde Staten voor de financiering van hun staatsschuld afhankelijk zijn van buitenlandse beleggers, vooral Japanse.

Normaal gesproken zou de Amerikaanse rente moeten dalen, omdat de economie immers steeds minder snel groeit. Maar buitenlandse beleggers stuwen de lange rente omhoog omdat anders het verschil met de rente in Japan en West-Duitsland voor hen niet meer aantrekkelijk is om nog in de VS te beleggen. En de Amerikaanse centrale bank, die zich nog steeds zorgen maakt over inflatie, houdt de korte rente hoog.

Vandaag komt een belangrijke inflatie-indicator uit, de inflatie op groothandelsniveau over de maand december. Die barometer is meestal een voorbode van wat de consumentenprijzen doen. Verwacht wordt dat prijzen in december sterk zijn gestegen omdat het een koude maand was en daardoor de energieprijzen sterk zijn gestegen.

Dat zal de aandelen- en obligatiemarkten beroeren; maar belangrijker voor hen is welke conclusies de Amerikaanse centrale bank daaruit zal trekken.

    • Michiel Bicker Caarten